Ministr pro místní rozvoj Vondruška odvolal dva náměstky

Praha - Nový ministr pro místní rozvoj (MMR) Rostislav Vondruška (nominován ČSSD) odvolal z funkcí svých nejbližších podřízených 1. náměstka Jiřího Stodůlku a náměstka ministra pro regionální, územní a bytovou politiku Milana Půčka. Počet náměstků současně snížil ze čtyř na tři. Všichni tři náměstci prý nyní plně pokrývají agendu MMR. Oznámil to dnes sám Vondruška. V dnešním Interview ČT24 zároveň informoval, že jeho hlavní prioritou na ministerstvu je zjednodušit a zefektivnit způsob čerpání dotací z evropských fondů. Za to byl rezort dosud ostře kritizován.

 Jako ministerští náměstci na ministerstvu zůstávají Miroslav Kalous a Jiří Koliba, který se dosud věnoval strukturálním fondům. Legislativě a informačním technologiím se na MMR bude věnovat nově Martin Plachý. Podle Vondrušky přichází z podnikatelského prostředí v cestovním ruchu. Působil také v zahraniční diplomatické službě.

Ministr Rostislav Vondruška:

„Proběhly i změny na místech vrchních ředitelů, zejména v mém nejbližším okolí.“

Interview ČT24

Hlavním cílem nového ministra je vyřešit problematické čerpání fondů z EU. Donedávna hrozilo, že Česká republika nestihne využít všechny nabízené možnosti. Evropské orgány ale později prodloužily možnost čerpat finance až do letošního srpna. Podle Vondrušky ČR využije 90 % možného.

„Čerpání evropských fondů se dá zjednodušit a zrychlit, to je mou naprostou prioritou,“ řekl Vondruška. „Mám v úmyslu udělat neformální audit příležitostí čerpání a definovat kroky, které by vedly ke zjednodušení administrativy,“ dodal nový ministr. Upozornil také na problém spolufinancování ze strany měst, které často nejsou schopny přiložit k dotaci potřebnou částku, aby vůbec mohly evropské finance čerpat.

Tok peněz z EU podle MMR brzdí zejména administrativní přetížení jednotlivých řídících orgánů operačních programů, které nestíhají zpracovávat vysoký počet žádostí. Příjemci na druhé straně brzdí čerpání špatně vyplněnými žádostmi nebo odstupováním od realizace projektů.

Z CzechTourismu do úřednické vlády

Vondruška je za letošní rok na místním rozvoji po Cyrilovi Svobodovi (KDU-ČSL) a jeho stranickém šéfovi Jiřím Čunkovi už třetím ministrem. Svoboda Vondruškovi předal vedení úřadu v pondělí. Na ministerstvo pro místní rozvoj přišel z pozice šéfa České centrály cestovního ruchu, CzechTourismu, a podle vlastních slov by se tam rád po vytvoření nové vlády vrátil. Cestovní ruch je tak další oblastí, které chce nový ministr věnovat více pozornosti, než kolik prý dosud na ministerstvu měla.

Vondruška stál v čele centrály od roku 2004, v letech 1996-1998 pracoval jako ředitel Kongresového centra Praha, předtím působil v hoteliérství.

CzechTourism
Zdroj: ČT24