Zrušení poplatků putuje do třetího čtení - hlasovat se bude zřejmě už v pátek

Praha - Poslanci poslali do závěrečného čtení jak návrh Moravskoslezského kraje na úplné zrušení poplatků, tak totožný návrh z dílny KSČM. Obě předlohy byly zároveň „ověnčeny“ pozměňovacími návrhy, ty počítají s výrazným omezením poplatků. Sociálním demokratům se navíc povedlo prosadit zkrácení lhůt na jeho projednání, hlasovat by se tak mohlo už v pátek. ODS naopak neuspěla se svým návrhem, aby se poplatky vrátily zpět do výborů, což by znamenalo další zdržení.

V pátek zřejmě poslanci při konečném schvalování rozhodnou také o pozměňujícím návrhu poslance Ludvíka Hovorky (KDU-ČSL). Ten navrhl snížit poplatek za položku na receptu na deset korun. Chce také osvobodit děti od poplatků, od kterých ještě nebyly osvobozeny předchozím zákonem. Osvobození navrhuje i pro důchodce nad 65 let a také pro invalidní důchodce s výjimkou poplatků za hospitalizaci a pohotovost, platit by neměli ani dárci krve.

Koalice na začátku schůze chtěla zablokovat program, aby na jednání o poplatcích vůbec nedošlo. To se jí ale nepodařilo, hlasy ČSSD a KSČM totiž doplnili i lidovec Ludvík Hovorka a nezařazení poslanci Věra Jakubková, Olga Zubová a Evžen Snítilý.

Jednání ve sněmovně bylo bouřlivé a plné slovních výpadů mezi poslanci koalice a opozice. Sociální demokraté napadali ODS, že reformou veřejných financí a zdravotnickou reformou pomohla bohatým na úkor chudých. Občanští demokraté naopak představitele ČSSD prohlašovali za populisty.

Svou sněmovní premiéru ve vládní roli absolvovala nová ministryně
zdravotnictví Dana Jurásková, která poplatky obhajovala. Zachování poplatků podle ní není věcí ideologie, ale postoje založeného na faktech. Apelovala na poslance, aby současnou podobu poplatků zachovali. Kdyby je zrušili, pak by podle ní ohrozili finanční stabilitu systému veřejného pojištění a v konečném důsledku ohrozili i samotné pacienty.

ČSSD: Pokud budou poplatky, vláda nemusí dostat důvěru

David Rath:

"Vystoupení nové ministryně zdravotnictví mě uvrhlo do jakéhosi pocitu
beznaděje, protože víte, ministři se mění a duch Julínka s Cikrtem, zdá se,
na ministerstvu neustále kraluje."

Pokud by ve sněmovně přeci jenom poplatky přežily, tak sociální demokraté hrozí, že by její poslanci nemuseli vyslovit důvěru vládě Jana Fischera. Zástupcům ČSSD Davidu Rathovi a Zdeňku Škromachovi se totiž nelíbí kladný postoj nové ministryně zdravotnictví Dany Juráskové (nominované ODS) právě k poplatkům. Jurásková nicméně asi hodinu poté ve sněmovně poplatky obhajovala. Sám premiér Jan Fischer hrozbu ČSSD komentovat nechtěl.

„My od ní očekáváme, byť je navržena Občanskou demokratickou stranou, minimálně neutrální postoj k těm poplatkům a jejich rušení,“ uvedl Rath. Pokud by na poplatcích trvala, pro řadu poslanců ČSSD by bylo velmi problematické vyslovit důvěru překlenovací vládě, jestliže by se i pro ni stalo zachování poplatků zásadním tématem, dodal. Podle Ratha bude záležet na tom, jak se k poplatkům Jurásková postaví ve sněmovně.

„Tohle téma by měla nechat spíše na politickou reprezentaci a spíš by se měla věnovat tématům, jak řešit financování například zdravotnictví a podobně,“ uvedl Škromach. Předpokládá, že do doby hlasování o důvěře nové překlenovací vládě si i premiér Fischer uspořádá myšlenky a představu, s čím přijde žádat o důvěru do Poslanecké sněmovny.

Pokud sněmovna návrhy na zrušení nebo omezení poplatků schválí, zamíří návrh do Senátu. Jeho předseda Přemysl Sobotka ale už v pondělí řekl,
že se bude snažit, aby Senát tento návrh zamítl. V takovém případě by odpůrci poplatků ve sněmovně museli sehnat nejméně 101 hlasů, aby senátní veto přehlasovali.

Úplné zrušení regulačních poplatků již jednou sněmovna schválila, a to loni
v prosinci. Koalici se ale poté v Senátu podařilo schválit koaliční
pozměňovací návrh, který poplatky z části omezil. Sněmovna ho poté
schválila.

Vydáno pod