Kraj nesmí v novojičínské lékárně hradit poplatky, rozhodl soud

Nový Jičín - Krajský soud v Ostravě vydal předběžné opatření, podle kterého nesmí lékárna v krajské nemocnici v Novém Jičíně hradit za pacienty regulační poplatky. Soud vyhověl návrhu novojičínského lékárníka Stanislava Rovana. V regionu jde po Opavě o druhou krajskou lékárnu, která nesmí poplatky proplácet. Kraj rozhodnutí soudu respektuje a poplatky v lékárně už nehradí. Až soud vydá konečné rozhodnutí, je ale připraven se v případě negativního verdiktu odvolat.

První návrh na předběžné opatření podal v regionu předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel, který je rovněž majitelem soukromé lékárny v Opavě. V jeho případě soud v březnu vydal předběžné opatření, na jehož základě nesměla krajská lékárna Slezské nemocnice v Opavě hradit za pacienty regulační poplatky. Kraj však začal poplatky proplácet jiným způsobem s tím, že na tento typ úhrady poplatků se předběžné opatření nevztahuje. Hampel se proto znovu obrátil na soud, který vydal další předběžné opatření, a poplatky tak lékárna od poloviny dubna neproplácí.

Předběžné opatření umožňuje pouze prozatímní úpravu poměrů, než je rozhodnuto ve věci samé. Znamená to tedy, že žalobou na ochranu proti nekalé soutěži se soud bude dále zabývat. Rozhodnutí o předběžném opatření nepředjímá konečné rozhodnutí soudu.

Pro rok 2009 bylo z krajského rozpočtu na úhradu poplatků vyčleněno 120 milionů korun. Kraj hradí pouze třicetikorunové poplatky, což znamená, že lidé i nadále platí 60 korun za den hospitalizace a 90 korun za ošetření na pohotovosti.

Kraj hradí regulační poplatky
Zdroj: ČT24