Už po třinácté mohou lidé koupí květiny přispět na boj s rakovinou

Praha - Lidé v celé České republice dnes mohou přispět na tradiční květinovou sbírku, kterou pořádá Liga proti rakovině pod názvem Český den proti rakovině. Každý dárce, který do kasičky vloží alespoň dvacetikorunu, dostane kytičku měsíčku lékařského s hnědou stužkou. Sbírky se zúčastní 9400 dobrovolníků ve více než 550 městech a vesnicích. V roce 2008 vynesla akce 14 629 610 korun. Lidé mohou posílat i dárcovské sms ve tvaru DMS KVET na číslo 87777 nebo přispět na sbírkový účet 6500065/0300.

Český den proti rakovině má i preventivní úlohu. Každý dárce získá letáček s radami, jak se nemoci bránit anebo alespoň významně snížit riziko onemocnění jeho včasným rozpoznáním. Letošním tématem sbírky je prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku - v Česku nejčastější onemocnění tohoto typu, hlavně kvůli nezdravému jídelníčku velké většiny Čechů. Svůj podíl na onemocnění má také sedavý způsob zaměstnání a genetika.

„Je pravda, že choroba postihuje hlavně starší lidi. Avšak recept na účinnou obranu, totiž na preventivní sledování zdravého stavu zažívacího ústrojí, spočívá v aktivním přístupu mladších ročníků,“ dodal zakladatel a předseda Ligy proti rakovině profesor Zdeněk Dienstbier. Důležité jsou podle něj nekuřáctví, zdravá výživa a dostatek tělesné aktivity, které snižují riziko vzniku nádorů o 60 procent.

Pro boj s nemocí je nejdůležitější prevence. Právě ta je u nás často zanedbávaná, přitom stačí při prvních příznacích včas navštívit lékaře a nechat se vyšetřit. Nad padesát let věku je test zdarma. Využije ho ale přitom jen dvacet procent z této populace.

Česká republika je už několik let první v žebříčku počtu nemocných rakovinou tlustého střeva a konečníku. Každý rok jí onemocní osm tisíc lidí a čtyři a půl tisíce pak této zákeřné chorobě podlehne. Za peníze, které se vyberou, se například pořídí do pražské nemocnice na Karlově náměstí ultrazvuk na diagnostiku ledvinového nádoru nebo na ozdravné pobyty.