Pecina odejde z čela antimonopolního úřadu

Brno - Ministr vnitra a dosavadní předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina se vzdá vedení antimonopolního úřadu nejpozději do konce května. Pecina to dnes řekl novinářům. Pokud bude nový šéf ÚOHS jmenován dříve, z funkce odejde hned po tomto rozhodnutí. Důvodem je Pecinův případný střet zájmů. Pecina vedl antimonopolní úřad tři a půl roku. Nyní z něj odchází, ačkoliv míní, že žádný zákon souběh funkce ministra a šéfa ÚOHS nezakazuje.

„V tomto okamžiku rozhodnutí, která se nepodařila připravit, budou čekat na jmenování nového předsedy,“ uvedl Pecina s tím, že zdržení u těchto několika případů by nemělo být delší než dva týdny.

Nového předsedu jmenuje prezident na návrh vlády. Jedinou oblastí, ve které by mohl případný střet zájmů nastat, je podle Peciny rozhodování o odvoláních firem a institucí proti prvotním výrokům antimonopolního úřadu.

Pecina se stal ministrem v pátek a od tohoto dne také přestal druhostupňová rozhodnutí podepisovat. Toto právo nemá ani jeho nynější zástupce pověřený vedením úřadu, první místopředseda Robert Neruda.

Po odchodu z antimonopolního úřadu Pecina návrat do jeho čela v budoucnu neplánuje, není to ani technicky možné. Jeho angažmá v úřednické vládě premiéra Jana Fischera potrvá 5 měsíců, nový šéf ÚOHS bude ale jmenován na zákonem stanovených 6 let. Na ÚOHS se nehodlá vracet ani do místopředsednické funkce. „Nejsem soutěžní právník, že bych nastoupil jako místopředseda, to vylučuji,“ uvedl Pecina.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Zdroj: ČT24