Pithart žádá novelizaci ústavy, zkrácení mandátu sněmovny není košer

Praha - Poslanci schválili ústavní zákon, kterým se má zkrátit funkční období současné sněmovny do poloviny října. Přijetí normy už teď závisí jen na Senátu. Ten ale přišel už dřív s vlastní, univerzálnější změnou ústavy. Místopředseda horní komory Petr Pithart je přesvědčen, že senátoři by měli několik let starý návrh novelizace ústavy vzkřísit. Pokud ale podpoří včerejší názor sněmovny, hodlá se Pithart obrátit na ústavní soud.

Petr Pithart připravuje ústavní stížnost

Na schválení zákona, který pouze jednorázově zkracuje volební období dolní komory, už připravuje lidovecký senátor a místopředseda horní komory Petr Pithart ústavní stížnost. „Tu stížnost už mám v hlavě a doufám, že nejsem sám,“ konstatoval Pithart v Událostech, komentářích ČT.

Podle Pitharta je jednorázový zákon zbytečný, protože česká ústava zná i jiné způsoby, jak k předčasným volbám dojít. A otázkou podle něj taky je, jestli to, co sněmovna odhlasovala, je skutečně ústavní zákon. „Ústavní zákon není to, co formálně označíte adjektivem ústavní, ale to, k čemu jsou poslanci a senátoři zmocněni ústavou, a oni jsou zmocněni měnit a doplňovat ústavu, ale to, co se stalo, není ani změna ani doplnění,“ dodal.

Ve sněmovně zákonu vyslovilo ano 172 poslanců

Zákonu o zkrácení svého volebního období řeklo ve středu ve sněmovně ano 172 poslanců. Pro hlasovali i někteří křesťanští demokrati, proti se postavila většina nezařazených poslanců. „Já to považuji za nejméně špatné ze špatných řešení z politické krize, která nastala vinou ČSSD, tzn. vyhlášením nedůvěry vládě,“ komentoval situaci ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Horní komora pravděpodobně hladce schválí tento zákon

K podání ústavní stížnosti je potřeba alespoň 17 podpisů senátorů. Petr Pithart, její iniciátor, ale přiznává, že je zatím neshání. Rozhodne se podle toho, jak dopadne hlasování. I přes kritiky se zřejmě horní komoře zákon o jednorázovém zkrácení mandátu sněmovny podaří schválit. Občanští a sociální demokraté, kteří zákon spolu se zelenými předkládali, mají totiž v Senátu pohodlnou většinu. Prezident ústavní zákony vetovat nemůže.