Stíhání Davida Duka pokračuje

Praha - Trestní stíhání bývalého vůdce Ku Klux Klanu Davida Duka pokračuje. Žalobci totiž zamítli stížnost, kterou proti obvinění z trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení lidských práv a svobod podali jeho advokáti Kolja Kubíček a Klára Slámová. Oznámil to dnes Kubíček. Policisté Duka koncem dubna zadrželi při jeho návštěvě Prahy. Obvinili jej z toho, že ve své knize Moje probuzení, která vyšla v Česku, popírá holokaust. Duke byl následně ze země vyhoštěn s tím, že je na seznamu nežádoucích osob.

Kubíček řekl, že důvody zamítnutí stížnosti proti usnesení o zahájení trestního stíhání Duka nejsou důležité. „Je to projev státní vůle jej stíhat a právní otázky jsou vedlejší. Politická vůle má přednost před právem,“ uvedl advokát. Dodal, že kdyby žalobci stížnosti vyhověli, dal by podle něho stát najevo, že zadržení a obvinění Duka byl přehmat.

Duke přijel koncem dubna do České republiky přednášet a podle internetových stránek věnovaných jeho návštěvě také propagovat svoji knihu Moje probuzení. Podle policie a odborníků v ní ovšem popírá holokaust, za což mu hrozí až tři roky vězení.

Duke je ochoten přijet hájit svobodu slova

Z dopisu Davida Duka:

„Poté, co jsem byl vězněn v rozporu se svými lidskými právy, už nemám žádný osobní zájem Českou republiku znovu navštívit. Pokud se však rozhodnou, že mé právo na svobodu svědomí a projevu bude porušováno pokračujícím stíháním za zločiny, které souvisí se svobodou projevu, rozhodně se vrátím, abych sebe i tuto nejvzácnější svobodu obhajoval.“

Dukovi advokáti již dříve řekli, že Američan nemohl vydání své knihy v Česku ovlivnit, protože k ní již nevlastní autorská práva. Navíc napsal Moje probuzení v USA, kde to trestné není, a v 90. letech. Trestní stíhání je tak promlčeno, řekla již dříve Slámová. Podle jiného právního názoru však jde o zločin proti lidskosti, který promlčitelný není.

Policie se v souvislosti s knihou zabývá i tím, zda se trestného činu nedopustil její vydavatel. Za vydáním knihy v Česku stojí nakladatelství Kontingent Press. Policie již ovšem připustila, že vydavatel zřejmě obviněn nebude, protože kniha obsahuje předmluvu, v níž se nakladatelství od obsahu díla distancuje.

Nakladatelství považuje knihu za bezvadně zvládnutou propagandu

Firma na svém webu o knize uvedla, že jde o „bezvadně zvládnutou propagandu zasazenou do 21. století“. „Čtenář by měl však od první stránky až po poslední list této knihy myslet na to, že její obsah je především propaganda. Manipulující práce s daty, kterou Duke mistrně ovládá,“ uvedlo na svém webu nakladatelství.

Advokátka Davida Duka Klára Slámová
Zdroj: ČT24