Tryzna v Terezíně varovala před neonacismem

Terezín - Na rostoucí neonacismus a důležitost boje s ním upozornili dnes řečníci během Terezínské tryzny. Na Národním hřbitově si zhruba 1500 lidí připomnělo všechny oběti, které prošly terezínským ghettem a zdejší věznicí gestapa. Terezínská tryzna se letos konala již po třiašedesáté. Připomenout si oběti druhé světové války si do Terezína přijela i řada politiků, včetně premiéra Jana Fischera. Byli zde i předsedové obou komor parlamentu Miloslav Vlček a Přemysl Sobotka. Ten ve svém projevu varoval před narůstajícím vlivem neonacistických skupin v Česku a vyzval, aby Češi v žádném případě neonacisty nepodporovali.

Po kladení věnců upozornil ředitel Památníku Terezín Jan Munk na rostoucí počet neonacistů a jejich sympatizantů, kteří pochodují ulicemi českých měst. „Jako Žid a občan České republiky se cítím ohrožen,“ řekl ve svém projevu. Urychleně jednat je potřeba podle předsedkyně Ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu Anděly Dvořákové. „Nejsme jediná země, která má problémy. Svět by se měl spojit a něco s tím udělat, dokud je čas,“ prohlásila. Po modlitbách emeritního biskupa litoměřického Josefa Koukla a vrchního zemského a pražského rabína Karola Efraima Sidona zazněly dvě věty z Requiem Giuseppe Verdiho v podání Děčínského pěveckého sboru.

Součástí tryzny je i Verdiho Requiem

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Právě Verdiho Requiem zazní v Terezíně dnes ještě jednou. Koncertní drama s autentickou výpovědí osob bude v terezínské jízdárně dirigovat zakladatel Institutu Rafaela Schächtera, americký profesor Murry Sidlin. Loňský ročník byl poznamenán krádeží bronzových destiček se jmény obětí z hrobů, které se ztratily v dubnu. Krádež vyvolala obrovskou vlnu solidarity. Na Národním hřbitově byly nainstalovány kamery, byl nově osvětlen a kopie bronzových destiček se na hroby postupně vrátily, poslední z nich letos v dubnu. Pachatelé způsobili památníku škodu 2,5 milionu korun, policie je dopadla, nyní je čeká soud.

Nacisté zavlekli v letech 1941 až 1945 do terezínského ghetta na 155 000 Židů z celé Evropy. Na 117 000 z nich se nedožilo osvobození. Věznicí gestapa v Malé pevnosti pak prošlo na 32 000 mužů a žen. V Terezíně zahynulo 2600 z nich, další tisíce pak v jiných nacistických táborech. Od roku 1947 jejich památku připomíná Památník národního utrpení, později přejmenovaný na Památník Terezín.