Na středních školách začínají maturity

Praha - Potrvají do 20. června a zkoušku dospělosti při nich podstoupí přes 97 tisíc studentů. Klasické zkoušky čekají školy letos asi naposled, od příštího roku by měly startovat státní maturity. Současní maturanti budou zřejmě také poslední, které čeká ústní zkouška ze všech předmětů, jejich o rok mladší spolužáci se budou muset rozpovídat jen v češtině a cizím jazyce. Zkoušky v ostatních předmětech už budou skládat formou písemného testu. Za to však budou muset mladší ročníky předložit seznam přečtené literatury čítající alespoň dvacet knih, čímž se letošní maturanti nemusejí na mnoha školách zatěžovat. Maturitu si studenti vyzkouší už na podzim, zatím ale jen nanečisto.

Počty maturantů budou podle dat Ústavu pro informace ve vzdělávání dále růst, už letos jich je o 1300 víc než loni, oproti roku 2007 jich přibyly víc než 4000. Největší nárůst očekává do budoucna ústav u maturitních oborů, které se studují dálkově nebo ve večerních kurzech.

Před několika dny nová šéfka školského resortu Miroslava Kopicová rozhodla, že koncept státních maturit bude zaveden už v nadcházejícím roce. Rozhodnutí padlo poté, co si nechala udělat audit. „Paní ministryně si nechala předložit všechny podklady, udělala si analýzu. Došla k závěru, že je možné pokračovat, že přípravy jsou na dobré úrovni,“ uvedl její náměstek Jiří Kitzberger.

Petici proti novým maturitám podpořilo už 31 tisíc studentů

Školy samotné ale z kroku ministryně příliš nadšené nejsou. Podle nich na nové maturity nejsou připraveny. Maturity by měly mít jednotné zadání a pedagogové nevěří, že se ho podaří utajit. Stěžují si i na nedostatek informací, jak vlastně zkoušky proběhnou a jak se budou žáci hodnotit. „Teprve se začíná rozjíždět školení padegogů, není prováděcí vyhláška, takže těch neznámých je tam poměrně dost,“ řekla ČT ředitelka Gymnázia Voděradská v Praze Jitka Fišerová.

Radost nemají ani studenti. Internetovou petici proti novým maturitám podpořilo už 31 tisíc z nich. Zajištění jednotné zkoušky by mělo stát 480 milionů korun a každý rok potom dalších 165 milionů na provoz. V prvním roce by si státní maturitu mělo vyzkoušet 95 tisíc studentů ze zhruba 1300 škol. Pokud se státní maturity osvědčí, vysoké školy slibují, že jejich výsledky budou zohledňovat při přijímacích zkouškách.