Němečtí železniční dopravci budou od léta odškodňovat za zpoždění

Berlín – Vrácení části jízdného mohou od léta očekávat cestující ve vnitrostátních vlacích v Německu. Nová práva pro pasažéry ve vlacích schválil německý parlament a začnou platit letos v létě. O nových právech cestujících Německé dráhy (DB) informovaly tiskovou zprávou, budou ale platit také u dalších německých železničních dopravců.

Kompenzace pro cestující jsou trochu vyšší než se vyplácejí při výraznějších zpožděních mezistátních vlaků. Při zpoždění přesahujícím 60 minut dostane cestující zpět 25 procent ceny jízdenky, při zpoždění větším než 120 minut to bude již 50 procent. V případě zpoždění regionálního vlaku, které přesáhne 20 minut, bude moci cestující pokračovat v cestě jakýmkoli jiným vlakem včetně dálkových, do kterých se v Německu platí příplatky.

Čeští cestující zatím ve vnitrostátní železniční dopravě nemohou počítat s podobnými kompenzacemi. V případě zpoždění dostanou zpět jízdné pouze tehdy, když se rozhodnou do opožděného vlaku vůbec nenastoupit, eventuelně ujede-li kvůli zpoždění přípoj, umožňují České dráhy bezplatný návrat do výchozí stanice.