Zachránce židovských dětí připomíná na Petříně sad

Praha - Na pražském Petříně byl dnes při příležitosti stých narozenin sira Nicholase Wintona otevřen Sad zachránců dětí. Myšlenka na vytvoření sadu vznikla při rekultivaci parku a má být uctěním památky všech lidí, kteří za války pomáhali židovským dětem i přesto, že tím ohrožovali vlastní životy. Winton zachránil před druhou světovou válkou víc než šest set československých židovských dětí.

V sadu byly vysazeny čtyři jabloně se symbolickými jmény: matčino, otcovo, panenské a míšeňské. Nedaleko jabloní také vyvěrá pramen, který nese jméno Nicholase Wintona. Ten byl v Praze před necelým rokem a rád by se do ní ještě jednou vrátil. Přijet by mohl už v září. Sedmdesát let poté, co začala 2. světová válka, totiž vyjede na trasu Praha-Londýn obnovený Winton Train.   

Na oslavu narozenin přijelo za Wintonem i několik jeho chráněnců. „Ty scény na nádraží jsou naprosto nezapomenutelné. Měla jsem tam rodiče a dědečka, babička neměla tu sílu tam jít,“ vzpomínala Dagmar Šímová, zachráněná Wintonem. Podle dalšího zachráněného Josepha Schlessingera nejde jen o 669 dětí, ale i o jejich potomky: „To je víc než pět tisíc osob.“ 

Sir Nicholas Winton zachránil před druhou světovou válkou 669 dětí před jistou smrtí v nacistických táborech smrti. Na počátku války zorganizoval vlakové transporty z Prahy do Británie. Kromě dokladů od Němců i od Britů přitom musel zajistit i převzetí dětí v britské rodině a složit kauci 50 liber. „Už si nepamatuji všechno zcela přesně. Mám před očima ty vlaky, jak vyjížděly na nádraží v Liverpoolu, ale podrobnosti už ne. Vždyť se od té doby stalo tolik událostí,“ vzpomínal Winton, který po válce zakládal domovy důchodců nebo pomáhal ústavům pro mentálně postižené.

Na Wintona dnes vzpomínali i děti a učitelé ze základní školy v Kunžaku. Winton školu před rokem osobně navštívil, od té doby nese jako jediná v České republice jeho jméno. Škola iniciovala i podpisovou akci k navržení Wintona na Nobelovu cenu za mír. V celé republice se podařilo sehnat přes sedmdesát tisíc podpisů.

Winton se narodil 19. května 1909 v Londýně jako Nicholas Wertheimer v německo-židovské rodině, která odešla do Londýna na počátku uplynulého století kvůli antisemitským náladám v Německu. Mladý Nicholas byl pokřtěn a po studiu na střední škole pracoval v bankách v Londýně, Hamburku, Berlíně a v Paříži, což bylo přání jeho rodičů. V roce 1933 také získal kvalifikaci pilota, závodně šermoval a nakonec se stal makléřem londýnské burzy.