Čína a EU uzavřou v Praze dohody o vědecké i obchodní spolupráci

Praha - Seriál pražských mezinárodních summitů v souvislosti s probíhajícím předsednictví ČR Radě EU dnes pokračuje setkáním zástupců evropské sedmadvacítky s Čínou. Během summitu se očekává uzavření několika vzájemných dohod. Půjde o partnerství Číny a Evropy ve vědě a technice (CESTY), prohlášení o evropsko-čínském středisku pro čistou energii (EC2), dohodu o spolupráci malých a středních podniků EU a Číny a memorandum o roli pracovní skupiny pro obchod se špičkovými technologiemi.

Čína a unie chtějí například zdůraznit své odhodlání předvést technologii uhlí s takřka nulovými emisemi (NZEC) s využitím zachycování a geologického ukládání uhlíku. Evropská komise příští měsíc navrhne plán finanční plán své podpory projektu. Obě strany rovněž doufají, že projekt NZEC by mohl být vzorem pro další mnohostranné i dvoustranné projekty technologické spolupráce v souvislosti s přípravou kodaňské dohody týkající se změny klimatu. Evropská komise připomíná, že EU je dnes druhým největším obchodním partnerem Číny a tato nejlidnatější země světa je největším obchodním partnerem EU.

Po dobu summitu, který se ponese v duchu řešení světové hospodářské krize či ekologie, se očekávají drobné protesty v ulicích hlavního města. Jejich iniciátory jsou aktivisté kritizujících nedodržování lidských práv v Číně. Před čínským velvyslanectvím budou během dne meditovat zástupci hnutí Fa-lun-kung a Amnesty International uspořádá jakýsi „paralelní summit“ kritiků Číny.

Aktivisté požadují řešení lidských práv 

Není jasné, zda s palčivou otázkou dodržování lidských práv předstoupí před čínské vyslance prezident Václav Klaus, který jako zástupce předsedajícího státu EU summit povede, či premiér Jan Fischer při schůzce se svým protějškem Wen Ťia-paem. Fischera ke zmínce o lidských právech vyzvala organizace Amnesty International (AI) a parlamentní skupina přátel Tibetu, vedená poslankyní Strany zelených Kateřinou Jacques.

Klaus se již včera dočkal naléhavého apelu od organizace Člověk v tísni, institutu Respekt i Institutu pro evropskou politiku Europeum. „Více demokracie, politické otevřenosti a úcty k lidským právům učiní čínský politický systém dlouhodobě stabilnějším, a tedy i spolehlivějším hospodářským a politickým partnerem,“ sdělily organizace v dopise pro prezidenta. Ministr pro lidská práva Michael Kocáb již v únoru konstatoval, že pražského summitu EU s Čínou se nezúčastní.

  • Gordon Brown a Chu Ťin-tchao autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/775/77471.jpg
  • Amnesty International zdroj: Amnesty International http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/239/23840.jpg