Řidič nepřežil honičku se strážníky

Ostrava - Šestatřicetiletý řidič z Ostravy, který v úterý večer zemřel při pronásledování strážníky ostravské městské policie, jel v protisměru jednosměrnou ulicí. Hlídka strážníků se muže snažila zastavit v Ostravě-Porubě. Řidič však na jednoho ze strážníků začal najíždět. Při následné honičce muž po několika kilometrech narazil do stromu a zemřel, uvedl opavský policejní mluvčí René Černohorský. Ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková dodala, že strážník zastavoval Škodu Favorit před křižovatkou ulic Martinovská a 1. československého armádního sboru.

„Na výzvu k zastavení neměl řidič vozidla reagovat, měl najet na strážníka, který měl uskočit před kapotu služebního vozidla. Favorit měl těsně minout vozidlo strážníků a ujíždět z místa. Řidič Favoritu měl zrychlovat jízdu a snažit se ujet,“ uvedla Holčáková.

Pronásledovaný řidič ujížděl směrem na Děhylov a Dobroslavice, v pravotočivé zatáčce pak vyjel mimo vozovku a levým bokem narazil do stromu. Utrpěl vážná zranění a zůstal zaklíněný ve vraku auta, ze kterého ho museli vyprostit hasiči. Při nehodě utrpěl mnohočetná poranění, neslučitelná se životem. Zasahující lékař mohl konstatovat pouze jeho smrt.

Policie nyní hledá svědky celé události. „Jízda řidiče Favoritu měla být nebezpečná, řidič měl 'riskantně' projíždět mezi ostatními vozidly, která zastavovala na krajnici. Vozidlo strážníků se měl řidič také snažit vytlačit do prostoru tramvajových kolejí,“ uvedla Holčáková. Dodala, že v době, kdy se strážníci snažili pronásledované vozidlo zablokovat svým vozidlem, se měl řidič favoritu rozjet přímo proti hlídce.

U mrtvého byla nařízena soudní pitva, která ukáže, zda muž mohl být pod vlivem alkoholu nebo drog. Dechová zkouška u strážníka byla negativní.