V Jihlavě chtěli vyhodit Hitlera do povětří

Jihlava/Praha - Nová publikace jihlavského badatele Jiřího Vybíhala Jihlava pod hákovým křížem, která vyjde v průběhu června, přináší nové informace o plánovaném útoku na nacistického diktátora Adolfa Hitlera. Podle Vybíhala se vůdce krátce po vzniku protektorátu Čechy a Morava v březnu 1939 na doporučení gestapa záměrně vyhnul plánované návštěvě Jihlavy, kde na něj měl být podle informací nacistické tajné policie spáchán atentát.

Hitlerova návštěva Jihlavy byla naplánována při jeho první cestě po protektorátu, když z Prahy směřoval do Brna. V centru Vysočiny před jihlavskou radnicí měl vystoupit 17. března 1939. Podle gestapa existoval plán, kdy měl řečnický pultík i s Hitlerem vylétnout do povětří a diktátora měla zabít nálož umístěná ve větrací šachtě u jihlavských katakomb. Nacistický vůdce se proto na policejní doporučení městu vyhnul.

Za atentát pykal Žid-komunista

Z plánovaného útoku na Adolfa Hitlera byli obviněni Židé a komunisté. V den vzniku protektorátu, tedy 16. března 1939, byl ve městě zatčen Žid a jihlavský předák Komunistické strany Johann Appelfeld. Toho gestapo následně vyslýchalo ohledně přípravy útoku a Appelfeld se pod nátlakem doznal, že mu jihlavští Židé na atentát v tamním grandhotelu poskytli milion korun. Všichni zatčení „atentátníci“ skončili v koncentračních táborech.

„Laická veřejnost o tomto činu neví. Historici z jihlavského muzea o tom věděli z vyprávění, ale dosud neexistoval žádný písemný podklad, jak měl atentát proběhnout,“ upozornil autor knihy Jihlava pod hákovým křížem.

Podle Vybíhala by mohl být celý atentát jen „bouda“ nacistů

O tom, zda nebyl Appelfeld donucen k fiktivnímu přiznání, se vedou spekulace. Ve hře je totiž varianta, že příprava atentátu byla zinscenovaná samotnými nacisty jako součást německé propagandy, která měla ospravedlnit útoky proti Židům a komunistům. K té se přiklání i sám autor.

Historici Vybíhalovu práci jednoznačně oceňují. „Vybíhal není profesionální historik, ale přesto se ujal tohoto úkolu a mě velice potěšilo, že přinesl celou řadu informací, které širší historická obec vůbec nezná. Jedná se o nepříliš známá fakta, při jejichž vyhledávání navíc navštívil zahraniční archivy,“ řekl historik z Vojenského historického úřadu Jan Boris Uhlíř.

Jihlava patřila mezi nejněmečtější města protektorátu

Jihlavu si nacisté jako jedno z mála protektorátních měst cenili, neboť ji obývala silná německá komunita. Totéž platilo i pro blízké okolí, tzv. německý jazykový ostrov. Uhlíř připomněl, že jazykový jihlavský ostrov byl určitý fenomén i v rámci první a druhé republiky a Hitler jej na základě mnichovské dohody původně chtěl sloučit s říší. Protože však oblast s někdejšími Sudety nehraničila, byla na půl roku existence druhé republiky ponechána Praze.

„Z mého pohledu je atentát výjimečný v tom, že se měl odehrát záhy po vzniku protektorátu Čechy a Morava a mělo to být ve městě, které bylo mimořádně proněmecké, a i říše se na Jihlavu dívala trošku jinak než na ostatní města v rámci protektorátu,“ doplňuje Uhlíř.

Hitlera chtěli zabít dvaačtyřicetkrát…

Na Adolfa Hitlera bylo připravováno celkem 42 atentátů. Ani jeden z nich ale nebyl úspěšný. Nejznámější z útoků, tzv. operace Valkýra, proběhl 20. července 1944 v Hitlerově východopruském hlavním stanu „Vlčí doupě“ (Wolfs-schanze) a za jeho realizací stál plukovník Stauffenberg. Odpálená bomba přinesla führerovi ale jen několik šrámů. Další známý atentát proběhl krátce po zahájení 2. světové války 8. listopadu, kdy Johann Elser spustil v mnichovské pivnici časovanou bombu. Adolf Hitler však stačil odejít o necelou čtvrthodinu dříve.

  • Jihlavská radnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/874/87331.jpg
  • Nacisté v Jihlavě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/874/87329.jpg
  • Adolf Hitler podepisuje mnichovskou dohodu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/326/32542.jpg
  • Atentát na Hitlera v červenci 1944 zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/321/32095.jpg