Pro řidiče jsou nejbezpečnější Rokycany a Karlovy Vary

Praha - Podle indexu bezpečnosti České pojišťovny jsou pro řidiče nejbezpečnějšími městy Karlovy Vary, Pardubice, Rokycany či Klatovy. Nejohroženější jsou však řidiči v Českých Budějovicích, kde sice ubylo nehod, ale vzrostl počet usmrcených a těžce zraněných, předposlední je Plzeň. Informuje o tom dnešní Deník. Z okresních měst jsou nejbezpečnější už druhý rok Rokycany, z krajských Karlovy Vary, které byly ještě loni na posledním místě.

Žebříček České pojišťovny sleduje bezpečnost motoristů, chodců a cyklistů na silnicích v celé České republice na základě statistik Policie ČR. Pro výpočet se používá poměrně složitý matematický vzorec, ve kterém se zohledňují počty nehod, ale hlavně smrtelná zranění a rychlá jízda.

Vítězství Karlových Varů mezi krajskými městy podle Deníku odborníci označují za malý zázrak, protože ještě před rokem toto lázeňské město index označil za nejhorší. „Otevřeli jsme nový průtah městem a přibylo kruhových objezdů, nehodovost nám díky tomu klesla o 70 procent,“ uvedl šéf karlovarského dopravního inspektorátu Milan Křimský.

Pokud podle dopravněbezpečnostního experta Roberta Šťastného průtahy a obchvaty povedou ke zklidnění dopravy, pak taková opatření mohou opravdu výrazně pomoci.

Kutná Hora, která se stala společně se Semily skokanem roku mezi okresními městy, velký význam přikládá osvětleným přechodům a prevenci.

Na posledním místě žebříčku skončily České Budějovice, kde sice ubylo nehod, ale vzrostl počet usmrcených a těžce zraněných, předposlední je Plzeň.