Odsouzený muž byl v Ostravě dopaden po 13 letech

Ostrava - Ostravští policisté v pátek zadrželi dvaapadesátiletého muže, který byl Okresním soudem v Opavě odsouzen kvůli daňovým únikům již v roce 1996. Do vězení, kde si měl odpykat trest v délce 26 měsíců, ale tehdy nenastoupil. Během třináctiletého pátrání se muž pohyboval v zahraničí do té doby, než Interpol narazil na jeho stopu v Brazílii. Situaci ztěžoval hlavně fakt, že muž používal falešná jména. Policie ho dopadla až nyní, kdy do České republiky jezdil krátce několikrát do roka.

Policisté muže zadrželi při speciální akci před objektem Venuše v ostravské ulici Dr. Martínka v městské části Hrabůvka. „Bylo provedeno sledování několika objektů, kde byly získány signály, že by se výše jmenovaný mohl zdržovat. V průběhu tohoto sledování byl hledaný při odchodu z firmy Optima zadržen,“ uvedl vedoucí skupiny pátrání Pavel Silák.

Hledaný muž je podle policie investorem již zmiňované Venuše a tichým společníkem ve společnosti Optima. V roce 1996 byl odsouzen za neplacení daní a celních poplatků. Pak uprchl do zahraničí a pravděpodobně si několikrát změnil identitu. „Signály směřovaly do samotné Brazílie, kde jsme získali informace, že podniká s diamanty,“ dodal Silák.

Reportáž Jana Osúcha a Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

Vyhýbáš se vězení? Dostaneš více

Podle policie jde o dopadení jedné z nejdéle hledaných osob v celostátním systému pátrání. Od nového roku platí ustanovení, podle kterého pachatel, který nenastoupí k vykonání trestu odnětí svobody, dostane o dva roky vyšší trest.

„Podle novely trestního zákona není trestným činem jen útěk, ale i samotné nenastoupení do výkonu trestu. Jde o trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a hrozí za něj až dva roky za mřížemi,“ vysvětlila mluvčí ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková. Kvůli dřívějšímu odsouzení však zadržený muž stráví ve vazbě původních 26 měsíců.

Nástupu do vězení se v celé zemi brání přes 7 tisíc lidí. Největší skupinu těch, kteří nenastoupili, tvoří podle mluvčí Vězeňské služby ČR Markéty Prunéřové odsouzení za tresty do šesti let. Rekordmany jsou dva muži, po kterých policie neúspěšně pátrá už osmnáct let.