Česko spláchnou bouřky, vítr a krupobití

Praha - Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes potvrdil své varování před velmi silnými bouřkami, které by měly od úterý do středy zasáhnout celé území Česka. Podle meteorologů hrozí extrémní stupeň nebezpečí, očekávají se přívalové srážky, krupobití a velmi silný vítr.

Bouřky a silný vítr až o rychlosti kolem 90 kilometrů v hodině se budou během úterního odpoledne a večera vyskytovat zejména v Čechách a v průběhu večera a noci na středu budou postupovat na Moravu a do Slezska. Teploty místy vystoupí až na 31 stupňů Celsia. Vysoký stupeň nebezpečí platí pro všechny kraje.

V důsledku přívalových srážek se mohou podle ČHMÚ krátkodobě, ale prudce rozvodnit malé toky nebo i jindy suchá koryta. Hrozí zatopení sklepů, garáží, níže položených bytů a komunikací. Lidé by měli nejprudší nárazy větru přečkat v uzavřených prostorách.

Předpověd počasí s varovnáním o bouřkách (zdroj: ČT24)

Páteční větrná smršť doprovázená přívalovým deštěm a krupobitím napáchala v Moravskoslezském kraji firmám i jednotlivcům milionové škody. Jen na železnici byly škody v regionu vyčísleny na více než půl milionu korun. Padající vzrostlé stromy poničily především trolejové vedení a silný vítr vychýlil také sloupy trakčního vedení.