Vláda schválila programové prohlášení, se kterým požádá o důvěru

Praha - Úřednický kabinet Jana Fischera schválil programové prohlášení, se kterým předstoupí před sněmovnu a požádá ji o důvěru. Kdy se tak stane, se zatím neví. Šéf dolní komory Miloslav Vlček se kvůli tomu zítra zřejmě s Fischerem sejde. Vláda prohlášení, jehož podobu ladila minulý týden, dosud tají. Podle neoficiálních informací ho nemá v plánu zveřejnit před tím, než ho Fischer předloží sněmovně.

Fischer: Překvapení nečekejte

„Priority nebudou žádným překvapením. Předsednictví, deficit rozpočtu ne větší než 170 miliard korun,“ řekl po jednání kabinetu Fischer. Zopakoval, že vláda je apolitická, tudíž nebude provádět razantní změny.

Fischer už dříve uvedl, že obsah programového prohlášení konzultoval s předsedy ODS, ČSSD a Strany zelených, které navrhly kandidáty na ministry v jeho vládě, která má zemi dovést k podzimním předčasným volbám. Podle dohody politických stran, které stojí za vznikem překlenovacího kabinetu, by těžištěm činnosti Fischerovy vlády mělo být dokončení českého předsednictví EU a příprava úsporného rozpočtu na příští rok.

Prohlášení by mělo projít hladce 

Kontroverzním tématům se prohlášení vyhýbá, a tak jsou základy pro úspěch vlády ve sněmovně položeny. Fischer přiznává, že většinu stranických nápadů do textu zapracoval. To, co se nevešlo, nevidí z pohledu získání důvěry jako problém. Politici se chystají na finální revizi jeho textu.
 
„Samozřejmě, prostudujeme si programové prohlášení a budeme k němu naprosto seriózně přistupovat,“ uvedl šéf ČSSD Jiří Paroubek. „Budeme ho posuzovat zejména z toho pohledu, že vláda pana Fischera má omezený mandát. Je to vláda letní, překlenovací,“ uvedl zase místopředseda ODS Petr Gandalovič. Svůj souhlas s vyslovením důvěry vládě dali předběžně i zelení, byť mají vážné výhrady vůči tomu, jak programové prohlášení nakládá s ministerstvem kultury.
 
Politici se shodují, že dřív než vláda půjde do sněmovny žádat o důvěru, měl by senát rozhodnout o rozpuštění poslanců. Senátoři by mohli hlasovat už ve čtvrtek.