Nová chřipka je v Česku, dle odborníků není důvod k panice

Praha - Nová chřipka dorazila do Česka. Onemocnění se potvrdilo u pilota ČSA, který je nyní v domácí izolaci. Na výsledky vyšetření dále čeká pět lidí, dva z nich jsou dokonce hospitalizováni. Diagnózu by se měli dozvědět dnes. Podle Hany Roháčové, primářky Infekční kliniky FN Na Bulovce, však není třeba vyvolávat paniku.

„Typ chřipky je sice nový, ale projevy se podobají příznakům obyčejných sezónních chřipek,“ uklidňuje Roháčová. Ani překotné skupování léků Tamiflu tak není na místě. „Tamiflu se nebude brát preventivně, mohla by totiž vzniknout rezistence,“ vysvětlil předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Lék Tamiflu je v Česku pro 20 procent populace. To je však o deset procent méně, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Prymula očekává, že vláda schválí nákup dalších preparátů.

Lidé chodí k lékaři s obyčejnými nachlazeními

Na vyšetření přišla v poslední době bezmála stovka lidí. Nemocní podle Hany Roháčové přicházeli se zvýšenou teplotou, kašlem nebo jen kvůli tomu, že se vrátili ze Spojených států. „Z těch 100 lidí byl jen zlomek případů, u kterých jsme měli podezření, že by se o novou chřipku mohlo jednat,“ řekla Roháčová. Takoví lidé jsou pak posláni do nemocnice nebo častěji do domácí izolace. Dokonce ani pilot, u něhož byl chřipkový virus potvrzen, v nemocnici neleží.

Nový virus chřipky A/H1N1 má prozatím mírné příznaky, které se podobají sezónním chřipkám. To ale komplikuje vývoj vakcíny. „Dá se čekat, že to bude trvat 10 týdnů až 6 měsíců, než budou první vakcíny,“ uvedl Roman Prymula. Světová zdravotnická organizace totiž ještě nerozhodla o výrobě vakcín. Kdyby se tak stalo, musely by se přestat vyrábět vakcíny na klasickou sezónní chřipku, která se nyní vyskytuje na jižní polokouli. „Bez vakcíny na sezónní chřipku by mohlo zemřít až 200 tisíc lidí,“ upozornil na rizika Prymula.


Otázkou ale zůstává, jak se virus bude chovat dál. Největší pravděpodobnost šíření nákazy u nás hrozí podle Roháčové zejména na podzim a v zimě, kdy na severní polokouli obvykle probíhají chřipkové epidemie. Podle odborníků není nutné nosit roušky. Hlavní hygienik České republiky Michael Vít doporučuje jako prevenci nepodceňovat základní hygienické návyky.

  • Hana Roháčová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/886/88516.jpg
  • Mapa výskytu viru H1N1 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/886/88519.jpg