Pardubice uvažují o SMS placení parkování

Pardubice – Pardubice se mohou stát dalším městem, kde bude možné platit za parkování pomocí SMS. Systém bude zaveden nejdříve od začátku roku 2010, uvedl náměstek primátora Alexandr Krejčíř. Pravděpodobně to bude dříve, než se zprovozní placení parkovného prostřednictvím tzv. pardubické karty, která platí jako jízdenka v městské hromadné dopravě. Radnice se této možnosti sice nevzdává, ale platba přes mobilní telefon má nyní přednost – pravděpodobně totiž bude její zavedení levnější.

„Chceme řidičům, kteří tady parkují a platí za parkování, nabídnout další možnost,“ řekl Krejčíř. Představitelé Pardubic se chtějí nejdříve seznámit se systémy, které placení pomocí SMS umožňují. Placení parkovného pomocí SMS je nyní možné v Českých Budějovicích, Ústí nad Labem a Děčíně.

„Projekt pardubické karty jsme zatím pozastavili, znamenal by například investice do čtecích zařízení do všech parkovacích automatů,“ řekl ředitel Dopravního podniku města Pardubic Tomáš Pelikán. Nezdá se mu zajímavá ani možnost platit textovou zprávou jízdenky na autobus. 

Parkovací automaty jsou v současnosti na 50 místech. Největší koncentrace jich je v centru města, kde je také nejdražší. Půlhodinové parkovné se pohybuje od pěti do 20 korun. Město z automatů a také za rezidenční karty loni vybralo kolem 20 milionů korun, řekl vedoucí odboru dopravy Vladimír Bakajsa.