Klaus reagoval na kritiku z Estonska ujištěním o přátelství ČR

Praha - Estonský prezident Toomas Hendrik Ilves se dnes dočkal od svého českého protějšku Václava Klause ujištění, že považuje Estonsko za významného partnera Česka a že mu záleží na dobrých vztazích s touto zemí. Klaus tato slova estonskému prezidentovi napsal v osobním dopise, jehož text zveřejnil na svých stránkách. Reagoval tak na nedávnou Ilvesovu kritiku: Ilves se ohradil proti tomu, jak Klaus hovořil o Estonsku v nedávném rozhovoru pro Lidové noviny.

„Já Rusko jako hrozbu nevidím, já vidím Rusko jako velký, silný, ambiciózní stát a určitě je třeba být více na pozoru vůči takovému velkému, silnému, ambicióznímu státu než vůči - abych plácnul - malému Estonsku nebo Litvě,“ uvedl Klaus pro Lidové noviny. V dopise český prezident zdůraznil, že nikdy nedělil země na „důležité a méně důležité“. „A neudělal jsem to ani tímto svým citovaným výrokem. Nechce se mi proto věřit, že jste ho před svou reakcí v médiích skutečně četl,“ napsal.

Proti Klausovým slovům pro Lidové noviny se Ilves ohradil. „Podle mého názoru výroky prezidenta Klause nevyjadřují mínění českého lidu ani vlády. Překvapuje mě ale právě od Čecha formulace, která dělí evropské země na důležité a méně důležité,“ prohlásil. Na Klausův výrok podrážděně reagoval i litevský prezident Valdas Adamkus, jehož země byla použita jako druhý příklad. Adamkus prý skoro nedokáže uvěřit tomu, že český kolega toto řekl.

V dopise estonskému prezidentovi Klaus píše, že Rusko nedémonizuje. „O tom, že je to velký, silný a ambiciózní stát, není pochyb. A nemělo by být pochyb ani o tom, že Česká republika před ním má být 'více na pozoru' než například před Vaší zemí, kterou považujeme za zemi blízkou a velmi spřátelenou. Jsem přesvědčen i o tom, že i pro Estonsko je Rusko zemí, před kterou je více 'na pozoru' než například před sousedním Lotyšskem nebo před Českou republikou,“ uvedl český prezident.