Štefan Füle: V kampani stran postrádám evropská témata

Praha - Již před samotným vznikem vlády byl jeho ministerský post považován za jeden ze tří nejdůležitějších vzhledem k dokončení českého předsednictví. Štefan Füle, ministr pro evropské záležitosti, chce v následujícím období především navázat na činnost svého předchůdce Alexandra Vondry. Programové prohlášení vlády sice ještě není oficiálně zveřejněno, ministr se však z evropského hlediska hodlá zaměřit na úspěšné dokončení českého předsednictví a řešení finanční krize. Ještě před hlasováním o důvěře vlády, jejíž je Füle členem, čekají české občany volby do Evropského parlamentu. V právě probíhající kampani ministr podle svých slov spatřuje příliš málo skutečně evropských témat.

„Nebudu radit voličům , ale měli by jít k volbám a dát svůj hlas. V Bruselu vzniká celá řada právních norem, které se nás bezprostředně týkají a umožňují nám lepší pohyb jak po území kontinentu, tak na evropském pracovním trhu. Pokud lidé nebudou ochotni přijít k volbám, dávají tím navíc prostor extremistickým stranám,“ apeloval Füle.

O důvěře vládě se bude v poslanecké sněmovně hlasovat pár hodin po konání evropských voleb. Mezi oběma úkony však Füle nespatřuje vzájemný vliv. „Ne, já tam moc velkou souvislost nevidím. Možná je to tím, že nejsem primárně politik, nicméně rozumím argumentu, že by se poslanci měli věnovat především programovému prohlášení, nikoliv volební kampani.“

Interview ČT24

Nový ministr se během svého funkčního období zaměří mimo jiné na složité vyjednávání s irskou vládou ohledně ratifikace Lisabonské smlouvy. Irové totiž v národním referendu před časem odmítli přijetí Lisabonské smlouvy. Evropská unie posléze zareagovala a navrhla irské vládě určité kompromisní záruky. „Ta vůle spočívá v pomoci irské vládě k tomu, aby byla Lisabonská smlouva občanům vysvětlena způsobem vedoucímu ke schválení ratifikace v druhém referendu,“ uvedl Füle.

Na nadcházejícím summitu EU v polovině června by zástupci Irska měli oznámit termín opakovaného referenda. Veřejné hlasování by podle Füleho mělo proběhnout pravděpodobně v období září či října. „Já jsem na návštěvě v Dublinu svého irského kolegu vybídl, aby na summit přijel s daným termínem. Na oplátku jsem ho ubezpečil, že předsednictví udělá všechno proto, abychom mohli v červnu odsouhlasit záruky pro Irsko,“ dodává ministr.