Papírové úřední dokumenty se začnou měnit na elektronické

Praha - Úřady veřejné správy a soudy mají ještě letos začít vést větší část dokumentů v elektronické podobě, která má nahradit jejich papírovou formu. Zavedení takzvané elektronické spisové služby přináší vládní novela zákona o archivnictví, kterou dnes schválil Senát. Normu ještě musí podepsat prezident Václav Klaus.

„Dokumenty, které úřad či soud obdrží v listinné podobě, budou, pokud to jejich povaha umožní, převáděny do digitální podoby,“ uvedl ministr vnitra Martin Pecina. Od července začnou navíc úřady dokumenty posílat prostřednictvím systému datových schránek. Týkat se to bude státních úřadů, obce, kraje a soudy se budou muset k systému připojit až od listopadu.

Podle ministerstva vnitra změny ušetří peníze za poštovné, za které úřady podle odhadů zaplatí kolem dvou miliard korun ročně. V první fázi ušetří až pětinu, postupně až 60 procent této sumy. Cena za poslání datové zprávy a správu schránky byla stanovena na 17,90 Kč, a to jen pro úvodní fázi. Jakmile systém plně naběhne, dohodnutá cena jedné zprávy se sníží na 9,90 Kč. Peníze bude inkasovat Česká pošta, která naopak přijde o peníze od úřadů za známky a doporučené zásilky.

Náklady na datové schránky zaplatí úspory na poštovném 

Elektronické zasílání, které se podobá e-mailové poště, má být přes nesouhlas ministerstva financí hrazeno ze státního rozpočtu. „Užívání datových schránek v případě, že jednou ze stran bude orgán veřejné moci, bude pro držitele datových schránek zcela zdarma,“ uvedl Pecina. Úhradu nákladů schválila sněmovna kvůli výhradám obcí, podle nichž by jim datové schránky přinesly další náklady. Podle ministerstva by náklady mohl stát hradit z úspor na poštovném.

Datové schránky budou do 30. června příštího roku sloužit pouze pro zasílání faktur a jiných obdobných žádostí o zaplacení. Tato služba ale bude podle ministra zpoplatněna. Pro komunikaci mezi soukromými subjekty je bude možné využít až od počátku příštího roku.