Předškolní děti nemají mít v cestovních pasech otisky prstů

Praha - Cestovní pasy s otisky svých prstů pravděpodobně nebudou muset mít předškolní děti. Dostávat je budou až děti od šesti let věku. Věkovou hranici pro snímání otisků stanoví zákon o certifikaci veřejných dokladů s biometrickými údaji, který dnes schválil Senát. Normu nyní dostane k podpisu prezident. Legislativu si v tomto směru každý stát EU obstarává sám.

Některé státy povinnost pasů s otisky prstů zavádějí už pro tříleté děti, předpisy EU ale jednotnou věkovou hranici neurčují. Nové pasy s otisky prstů se v návaznosti na nařízení EU začaly vydávat už od 1. dubna, zákon kvůli odkladům jeho projednávání ve sněmovně tak nabral téměř dvouměsíční zpoždění. Nabýt účinnosti má proto dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Otisky prstů mají zajistit jednoznačnou identifikaci držitele průkazu a zabránit případnému zneužití dokladu. Navrhovaný zákon podle ministra vnitra Martina Peciny upravuje získávání otisků prstů, tedy biometrických údajů, aby byla zaručena ochrana těchto citlivých osobních dat. Pecina stejně jako předchůdce Ivan Langer (ODS) zdůrazňoval, že zákon neumožňuje vytvoření databáze pořizovaných biometrických údajů.

Biometrické údaje mají být podle evropských předpisů v budoucnu zavedeny také do pobytových karet cizinců. Navrhovaná zákonná pravidla jsou proto obecná a mají se týkat všech typů dokladů s biometrickými údaji. EU zavedení otisků prstů do cestovních dokladů nařídila směrnicí z roku 2004. Nové pasy obsahující strojem čitelné informace a počítačový čip s biometrickými údaji vydávají obecní úřady již od 1. září 2006. Čip zatím obsahuje jen digitální fotografii.