Dům ve Vítkově je už srovnaný se zemí

Vítkov - Dům romské rodiny z Vítkova, který zničil útok zatím neznámého žháře v polovině dubna, už těžká technika srovnala se zemí. Demolice začala v sedm ráno na základě rozhodnutí stavebního úřadu. Demolici nařídil statik, protože ruina ohrožovala okolí. O zbourání byli informováni i němečtí majitelé domu, kteří s ním ale nesouhlasili. Dům podle nich měl zůstat stát jako připomínka tragédie. Demolice si vyžádala 20 tisíc korun, zaplatila ji obec. Odvoz sutin ale může stát až 200 tisíc. Zatím není jasné, kdo tuto částku uhradí. Při požáru byli tři lidé zraněni, nejvážnější popáleniny utrpěla dvouletá holčička.

Starosta města Pavel Smolka už dříve řekl, že město náklady na likvidaci nebezpečné ruiny bude vymáhat po majitelích nemovitosti. Město už kontaktovali tři z šesti majitelů nemovitosti, kteří domek před časem získali jako dědictví. „Zajímali se o obecné věci a také o to, v jakém stavu je vyšetřování. Jeden telefonoval. Dva nám napsali dopis,“ doplnil starosta s tím, že dědicové by měli v červnu či v červenci navštívit Vítkov. „Uvedli, že si chtějí v Česku najmout právníka, který by je zastupoval. To by nám situaci výrazně zjednodušilo,“ řekl.

Dvouletá Natálka utrpěla při požáru nejvážnější zranění. Oheň jí způsobil popáleniny druhého a třetího stupně na 80 procentech těla. Holčička zůstává stále v péči lékařů. Popáleni byli i její rodiče. Ti už ale byli z nemocnice propuštěni. Nyní rodina žije v azylové ubytovně vítkovské radnice. Případ vyšetřuje policie, která se stále zabývá třemi verzemi. Podle jedné mohlo jít o pomstu či upozornění na dluh ze strany lichvářů. Druhá řeší případné osobní spory. Ve třetí se kriminalisté zabývají možností, že tři zápalné láhve do domku vhodili pravicoví radikálové, a případ tak může mít rasový podtext.

Telefonát Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)
Demolice domu ve Vítkově
Zdroj: ČT24