Soudy nemusí dávat informace k nepravomocným rozhodnutím

Brno - Soudy nemusí žadatelům poskytovat informace o případech, u nichž dosud rozhodnutí nenabylo právní moci. Vyplývá to z rozsudku Nejvyššího správního soudu (NSS), který posuzoval stížnost soukromého subjektu, jenž neuspěl se svou žádostí o informace u pražského městského soudu, a obrátil se proto nejprve na ministerstvo spravedlnosti a později na NSS. Ten ale stížnost zamítl.

Žalobce chtěl po městském soudu kopii závěrečné zprávy správce konkurzní podstaty. Dokument byl součástí případu, který soud projednával. „Argumentoval přitom, že městský soud požadovanou informaci sám dočasně zveřejnil na své úřední desce. Později, po sejmutí zprávy z úřední desky, však soud žádosti o vystavení kopie zprávy nevyhověl,“ popsal mluvčí soudu František Emmert.

NSS dal pražskému soudu a také ministerstvu spravedlnosti zapravdu. Vycházel při tom z novely zákona o svobodném přístupu k informacím z roku 2006. „Soud není povinen v rámci zajištění svobodného přístupu k informacím poskytovat žadateli informace týkající se rozhodovací činnosti, s výjimkou pravomocných rozsudků,“ dodal Emmert.