Chladný víkend si vyžádal tři mrtvé

Praha – Tři lidé zahynuli na českých silnicích a kolejích během víkendu poznamenaného nepříznivým počasím. Horší byla situace v pátek, kdy na silnicích zmáčených prudkými dešti zahynuli hned čtyři lidé. Víkendové cestování poznamenala zejména tragická nehoda v Damicích na Karlovarsku. Při srážce mikrobusu s osobním autem zemřel jeden člověk a hned 21 lidí utrpělo zranění. Podle policistů zavinil havárii řidič osobního vozu. Těžká zranění utrpělo během víkendu celkem osmnáct lidí.

Při nehodě v Damicích zemřela dospělá žena, mezi zraněnými bylo i pět dětí. Všichni zranění lidé cestovali mikrobusem z Horní Blatné na divadelní představení. Havárie se stala, když mikrobusu nedal přednost řidič osobního auta. Toho posléze obvinila policie hned ze čtyř trestných činů. Vedle toho, že způsobil smrtelnou nehodu, totiž řídil opilý a navíc auto, které řídil, nebylo jeho – podle policistů bylo kradené. Soud tak zváží jeho vinu z obecného ohrožení a ohrožení pod vlivem návykové látky, řízení bez řidičského oprávnění a neoprávněného užívání cizí věci.

Zbylé dvě víkendové smrtelné nehody se staly na železnici, oba lidé, kteří posléze zemřeli, nehody pravděpodobně také způsobili. První nehoda se stala v sobotu kolem 15. hodiny na trati mezi Bystřicí a Třincem. Podle mluvčího záchranářů není jisté, zda si devatenáctiletý mladík, jehož život skončil pod koly vlaku, chtěl zkrátit cestu přes koleje, nebo spáchal sebevraždu. Jisté je, že zemřel ještě před příjezdem záchranky.

Dalšího člověka srazil osobní vlak u nákladového nádraží v Kopřivnici v noci na neděli. Mladý muž na místě zemřel.