Pecina s Komorousem zaútočí na podhoubí extremismu, obce dostanou manuály

Praha - Boj s extremismem bude jednou z hlavních priorit ministerstva vnitra. Oznámil to šéf resortu Martin Pecina. Pravou rukou mu v tom bude bývalý šéf Národní protidrogové centrály, dnes jeho první náměstek Jiří Komorous. Ten stojí od pondělí v čele nové protiextremistické skupiny při ministerstvu vnitra. Hlavním úkolem týmu bude zejména vytvořit systém spolupráce mezi policisty a zpravodajskými službami a najít způsob, jak co nejlépe využít současný právní systém při potlačování radikálů. Vnitro zároveň do týdne zveřejní příručku, ve které obce najdou rady, jak čelit akcím extremistů a jak například jejich shromáždění rozpustit.

„Je potřeba zaútočit na to podhoubí a policie samozřejmě musí dbát na to, aby ty následky byly co nejvíce zahlazovány,“ vysvětluje Pecina.

Komorous bude na ministerstvu zodpovědný také za pokračování policejní reformy. Pecina uvedl, že nebude rušit kroky svého předchůdce Ivana Langera (ODS), chce ale prověřit některé konkrétní dopady reformy. Problémy podle něho působí například současné dvojí vedení na bývalých policejních okresech nebo povinnost policistů odpracovat 150 hodin přesčasů zdarma.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Ve skupině pro boj s extremismem mají být zastoupeni i pracovníci inspekce policie a zástupci armády. Vnitro tak chce omezit možnost pronikání extremistických myšlenek do bezpečnostních složek.

Komorousova kariéra u policie

  • K policii nastoupil v roce 1984
  • Vedoucím odboru drog Ústředny kriminální policie se stal v roce 1993
  • Šéf Národní protidrogové centrály od ledna 1995, kdy byla zřízena
  • NPC opustil v únoru 2009, nahradil ho Jakub Frydrych

Komorousovy kontroverze

  • Působení v řádu Daniela Landy Ordo Lumen Templi
  • Spor s Janem Kubice kvůli Komorousovým kontaktům s StB - Komorous se hájí, že na škole StB pouze studoval jazyky

„Nechceme ministerstvo policie“

Komorous zároveň se vstupem na vnitro nastoupil znovu k policii. Požadavkem na aktivní službu svého prvního náměstka ale Pecina zaskočil svého předchůdce Langera. „Já bych považoval za nešťastné, aby 20 let po pádu totalitního režimu byl prvním náměstkem ministra vnitra policista v činné službě. My jsme chtěli proměnit ministerstvo policie na ministerstvo vnitřních věcí, v tomto smyslu si nemyslím, že je to šťastný krok,“ říká k tomu Langer. K němu se připojuje i expremiér Mirek Topolánek. „Já se trochu bojím, aby ta naše snaha o odpolitizování policie, to Pomáhat a chránit, s čím přišel Ivan Langer, aby se nezměnilo ve Šmírovat a zavírat,“ prohlásil Topolánek. ČSSD, která Pecinu do funkce ministra vnitra nominovala, Komorous nevadí. „On určitě zná činnost policie než kdokoli jiný, takže předpokládám, že je to dobrá volba,“ míní šéf ČSSD Jiří Paroubek. Pecina chce navíc jít ještě dál. Příští vládě hodlá navrhnout, aby šéf policie byl současně přímo i ministerským náměstkem. 

Ministerský manuál obcím poradí, jak čelit akcím extremistů

Vnitro zveřejní zhruba za týden příručku, ve které se obce dozví, jak čelit akcím extremistů a jak například jejich shromáždění rozpustit. Součástí bude i kalendář rizikových dnů, tedy takových, které by si extremisté pro své akce mohli vybrat. Manuál by měl být dostupný na webu ministerstva, které ho bude průběžně aktualizovat. Texty příručky jsou už hotové, ještě se pracuje na grafické podobě. Ministerstvo při vzniku příručky spolupracovalo s kraji a se Svazem měst a obcí.

Zástupci měst a obcí totiž volali po odborníkovi, který by poradil úředníkům, jak mají postupovat, aby svolavatel extremistické akce v případě jejího zamítnutí a následné stížnosti na soud neuspěl. Podle nich se totiž v krajní situaci sami úředníci vystavují i hrozbě trestního stíhání za zneužití pravomoci veřejného činitele, pokud své rozhodnutí dostatečně nezdůvodní, protože pořadatelé na ně podávají trestní oznámení.

Strategii proti extremismu schválila na začátku května ještě vláda Mirka Topolánka. Kromě vzniku protiextremistického týmu a manuálu pro obce se Pecina také rozhodl, že navrhne vládě, aby podala k Nejvyššímu správnímu soudu návrh na zákaz činnosti DS a také dalšího ultrapravicového uskupení Národní strany. První návrh na rozpuštění DS soud v březnu zamítl.