Do Afghánistánu odletěli noví vojáci, vystřídají kolegy v Kábulu

Praha - Do Afghánistánu odletěl dnes dvě hodiny po půlnoci vojenský speciál s 36 příslušníky 2. kontingentu české armády, kteří budou působit na mezinárodním letišti v afghánské metropoli Kábulu. Vojáci vystřídají kolegy z 1. kontingentu, kteří na kábulském letišti sloužili od loňského prosince. Střídání vojáků skončí 9. června, kdy se do Česka vrátí poslední část 1. kontingentu.


Podle velitele 2. kontingentu Jiřího Pluhaře bude nadcházející působení českých vojáků na kábulském letišti patřit mezi nejsložitější ze tří misí, které v Afghánistánu absolvoval. Za rozhodující věc, která působení českých vojáků ovlivní, označil nadcházející volby v Afghánistánu: „To může vést ke zvýšení bezpečnostních rizik a k celkovému zhoršení bezpečnostní situace.“

Na kábulském mezinárodním letišti působí 59 českých vojáků, kteří plní několik úkolů. Část z nich logisticky podporuje všechny české vojáky, kteří v Afghánistánu slouží na různých místech. Součástí českého kontingentu na letišti je i chemická jednotka, která pomáhá velitelství mezinárodní mírové mise ISAF v hlavním městě. Další část vojáků se podílí na výcviku leteckého a pozemního personálu afghánských vzdušných sil na vrtulnících Mi-24 a zbytek je součástí mezinárodního týmu, který zabezpečuje řízení letového provozu a meteorologické zpravodajství.

V Afghánistánu je letos nasazeno 480 českých vojáků v rámci mezinárodní mírové mise ISAF. Vojáci působí i v rámci Provinčního rekonstrukčního týmu v provincii Lógar a na 100 příslušníků speciálních sil je nasazeno v protiteroristické operaci Trvalá svoboda. Ministr obrany Martin Barták předminulý týden oznámil, že v příštím roce by čeští vojáci měli v Afghánistánu působit především v Kábulu, v provincii Lógar a na vrtulníkové základně Sharana v provincii Paktíja. Součástí zahraniční mise v Afghánistánu, o jejímž vyslání budou rozhodovat poslanci zřejmě už tento měsíc, by mělo být také posílení provinčního rekonstrukčního týmu.