Pardubický šéf zelených vystoupil ze strany

Pardubice - Předseda Strany zelených (SZ) v Pardubickém kraji Pavel Křivka dnes oznámil svůj odchod od zelených i z politiky. Důvodem je jeho nesouhlas s postupem vedení strany a vyloučením poslankyň Olgy Zubové a Věry Jakubkové a bývalé místopředsedkyně strany Dany Kuchtové. Křivka ale nevyloučil, že v budoucnu vstoupí do Demokratické strany zelených, kterou již nyní podpoří v evropských a parlamentních volbách. Dočasného vedení krajské organizace se ujme první místopředseda Josef Ehrenberger ze Svitav.

Podle Křivky už zhruba polovina organizací SZ v Pardubickém kraji ukončila svou činnost nebo žádnou nevykonávají. Týká se to podle něj například organizací v Přelouči, Chvaleticích nebo Pardubicích I. Stranické buňky podle něj skončily na protest proti přehlížení a umlčování názorů členské základny. Krajská konference, která by mohla zvolit nového předsedu, proběhne 19. července.

Pavel Křivka:

„Další setrvávání ve straně lisabonské a radarové pravdolásky by mě velice kompromitovalo, zejména po stránce morální.“

Křivka dnes kritizoval i nedávno vyslovenou podporu Straně zelených ze strany bývalého prezidenta Václava Havla, kterého dlouhodobě napadá například za souhlas s bombardováním v Jugoslávii. Dnes navíc nevyloučil, že v budoucnu vstoupí do Demokratické strany zelených. „Budu se věnovat skalničkám,“ prohlásil poté, co si před objektivy fotoaparátů a kamer roztrhl tričko SZ, pod nímž měl jiné s emblémem Demokratické strany zelených založené Zubovou.