Policii stále chybí zkušení detektivové i informátoři

Praha - Masivní odchod zkušených detektivů způsobil policii velký problém, chybí totiž lidé, kteří pracují s informátory nebo vyhledávají a přinášejí vlastní zjištění. Zkušený detektiv mohl mít ve své síti deset i více informátorů, jenže teď informátoři chybí. Vidět to je třeba na případu uprchlého podnikatele Tomáše Pitra: jeden z nejhledanějších mužů v poslední době údajně dvakrát navštívil Česko, v jednom případě o tom dokonce policejní informátor řekl svému detektivovi. Jenže ten mezitím odešel do civilu a Pitr zemi v klidu opustil. I to je jeden z náznaků, že policejní operativa nefunguje tak, jak by si její šéfové přáli.

O tom, že policie postrádá kvalitní informace z kriminálního prostředí, se živě diskutuje i v odborných kruzích. Na interní počítačové síti Kriminalistického ústavu loni vyšel článek, který důvody detailně analyzuje. „Síť informátorů není nijak systematicky budována, neboť policisté nejsou úkolováni k budování informační sítě. V dnešní době existují i policisté, kteří tuto metodu policejní práce zcela ignorují,“ napsal kriminalista Vladimír Matoušek.

„Rozhodně je pro Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality operativa v tyto měsíce prioritou. Pochopitelně, že část operativců v minulosti odešla, nicméně my se teď snažíme proškolovat nové lidi,“ uvedl mluvčí útvaru Roman Skřepek. Jenže získávání nových informátorů komplikuje i nařízení policejního prezidenta, zatímco dříve zůstávala jejich jména v bezpečně uložené obálce, dnes má k identitě informátorů přístup celá řada lidí.

Strach o vlastní bezpečnost je tak dalším důvodem, proč se policii nedaří nové spolupracovníky najít. „To nepřichází v úvahu, aby někdo, kdo si vybudoval operativní síť, aby toho informátora prostě předal někam a riskoval, že ho tím může vlastně třeba i zabít,“ vysvětluje bývalý vedoucí policejní operativy Karel Tichý. „Vytváření kvalitního informátorského týmu je dlouhodobá záležitost. Funguje zde maximální důvěra, která se vyvíjí po několik měsíců“ přiblížil bývalý kriminální vyšetřovatel Václav Láska.

V poslední době se na veřejnosti objevil případ vraždy detektiva z elitního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kterého u jeho domku v Říčanech zastřelil 34letý muž, ten vzápětí spáchal sebevraždu. Podle neověřených informací mohl být vrahem detektivův informátor. Zastřelený detektiv se věnoval obchodu se zbraněmi.

Zatímco dříve byla operativní práce spojená hlavně s kriminálním prostředím, tzv. galerkou, dnes klade na policisty úplně jiné nároky. Práce s informátory se čím dál víc přesouvá do světa ekonomiky, ale také do státní správy. Policie sice na chybějící místa vypisuje výběrová řízení, s masivním odchodem se ale ještě nevypořádala, nejhorší situace panuje v Praze, ve Středočeském kraji a na jihu Moravy.Policisté nejsou mnohdy spokojeni se samotnou institucí.