Bursík se zlobí na Fischera kvůli těžbě uhlí

Praha - Na politické scéně je znovu rušno kvůli územním limitům na těžbu hnědého uhlí. Na premiéra Jana Fischera se totiž obrátili litvínovští zastupitelé, aby je ujistil, že vláda neplánuje jejich prolomení. Fischer prý ale v dopise uvedl, že doufá, že stanovisko města je pouze dočasné, vzhledem k zajištění základní životní potřeby obyvatelstva (litvínovští obyvatelé se proti prolomení limitů vyslovili v referendu v roce 2006). A právě tato odpověď vyvolala odpor u Strany zelených.

Šéf zelených zdůraznil, že je zachování územních limitů součástí programového prohlášení vlády a pokud Fischer dopis nevysvětlí, tak zelení poslanci vládu nepodpoří. Bursíkovi se také nelíbí, že argumentace, kterou použil Fischer v dopise, vychází z koncepce energetické politiky ministerstva průmyslu a obchodu, kterou minulá vláda neschválila a která je prý chybná. Do své reakce pak také premiér nezahrnul další dokumenty, například národní klimatickou politiku, která říká, že bez prolomení limitů se Česko obejde.

S Fischerem se Bursík sejde v pátek ráno na snídani a věří, že se celá věc vyjasní. Za pouhý omyl považuje dopis i předseda sněmovního klubu zelených Přemysl Rabas. Jediný, komu by podle něj další těžba za stanovenými limity pomohla, je Mostecká uhelná společnost, které důl patří. Na dotaz, zda lze dopis dávat do souvislosti s informacemi o lobbistických tlacích na premiéra Fischera ze strany MUS, Rabas odpověděl, že si myslí, že jde pouze o nedorozumění. Premiér Fischer v reakci na stanovisko zelených znovu uvedl, že jeho vláda o limitech rozhodovat nebude.

Ministerstvo životního prostředí na zachování limitů trvá. „Ministr Ladislav Miko pevně věří, že dopis je nedorozumění, které dokáže premiér vysvětlit, protože při předávání úřadu i při debatě o programovém prohlášení opakovaně ujistil, že limity zachovány budou,“ uvedl mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

S prolomením limitů nepočítala ani Pačesova komise

Územními limity se zabývala také Pačesova komise, která měla za úkol stanovit energetické potřeby ČR. Ve své zprávě navrhla k této problematice vytvořit komisi, ve které by nechyběli odborníci na veřejné zdraví a sociologii. Samotná komise, přestože připouštěla na toto téma diskusi, nepočítala s prolomením limitů těžby. 

To také zprávě vytýkala oponentní rada. Podle ní by se v případě zachování limitů zvýšila závislost ČR na dovozu energie ze 42 na 80 procent. „Jestliže se neprolomí limity, stále ještě máme další možnosti, například právě dostavbou jaderných elektráren, jak převést výrobu elektrické energie jinam,“ opáčil Pačes.

Jan Fischer
Zdroj: ČT24