Čeští vojáci v Afghánistánu mění taktiku

Kábul - Taliban mění v Afghánistánu před srpnovými prezidentskými volbami svoji strategii. Podle tajných služeb se jeho bojovníci snaží izolovat hlavní město Kábul a přenést boje z jižních a východních provincií na sever a západ země. Tomu se snaží zabránit několik desítek tisíc koaličních vojáků v operaci Trvalá svoboda, včetně stovky českých elitních vojáků ze skupiny speciálních sil.

Taktiku mění v Afghánistánu také čeští speciálové - talibanské bojovníky se snaží dostat jejich vlastními zbraněmi. Například největší ztráty mají koaliční síly při útocích nastraženými výbušninami. Ty ale proti pěším jednotkám příliš nefungují. Výbušnina se aktivuje, když na ni najede něco těžkého. Češi proto teď co nejvíc chodí pěšky.

Přes veškerou snahu mohli čeští vojáci vyčistit jen pětikilometrovou bezpečnostní zónu okolo vlastní základny. Taliban má totiž mezi místními Afghánci velkou podporu. To se snaží vojáci změnit. „Řešíme jejich potřeby, jde nám o to, abychom místní získali a aby nás pozitivně vnímali,“ vysvětluje velitel 601. skupiny speciálních sil Milan Kovanda. Vojáci také doufají, že místní mají už dost bojů a prolévání krve a pomohou koaličním vojákům Taliban vytlačit.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

601. skupina speciálních sil skončí v bojové operaci Trvalá svoboda v Afghánistánu do konce letošního roku.