Čtyři muži přiravili stát dovozem paliv o 11 milionů

Praha - Policie obvinila čtyři muže, kteří podle ní od loňského listopadu do letošního března dováželi do České republiky pohonné hmoty a neodváděli z nich spotřební daň a daň z přidané hodnoty. Způsobili tak státu škodu 11 milionů korun. Podezřelí jsou stíháni pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Státní zástupce navrhl uvalení vazby na všechny obviněné. Podle mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka se případem začalo loni v září zabývat Celní ředitelství Ústí nad Labem.

Muže ve věku 35 až 50 let policie a celní správa zadržely 3. a 4. června. Podle policie muži dovezli pohonné hmoty ze Slovenska a Polska v celkovém objemu kolem jednoho milionu litrů. Poté je stáčeli do zásobníků v průmyslovém areálu ve Stráži pod Ralskem.

Podezřelí údajně vykazovali dovážené pohonné látky jako minerální oleje. Prostřednictvím různých čerpacích stanic je ale následně prodávali jako motorovou naftu. „Máme informace, v jakých sítích čerpacích stanic se tyto pohonné látky prodávaly, nicméně majitelé čerpacích stanic vůbec nemuseli vědět, že jde o nezdaněné pohonné hmoty,“ řekl ČT Skřepek. Policisté v souvislosti s případem provedli i několik prohlídek, při nichž zajistili účetnictví tří společností, které se podílely na uvedených obchodních transakcích, a šesti subjektů, které se podílely na následném prodeji paliv.

Rozhovor s Romanem Skřepkem (zdroj: ČT24)

V krátké době jde už o druhý případ daňových úniků kolem paliv

Kriminalisté zajistili i uložené pohonné hmoty, terénní vůz v hodnotě přes milion korun a zhruba tři miliony korun na účtech. V areálu ve Stráži pod Ralskem poté odebrali celníci vzorky pohonných hmot, aby je porovnali se vzorky ze zásobníků čerpacích stanic. 

V krátké době tak jde už o druhý případ daňových úniků při dovozu a následném prodeji paliv. V pondělí policie oznámila, že při akci s názvem Linz obvinila osm lidí z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Mezi obviněnými jsou převážně manažeři firem a jeden prodejce. Stát měli podle zjištění kriminalistů připravit v době od dubna 2007 do letošního května o více než miliardu korun. Akce Linz ale podle Skřepka nemá s nynějším případem žádnou souvislost.

Čerpací stanice
Zdroj: ČT24