Zeleným vadí Komorous jako náměstek ministra vnitra

Praha - Bývalý šéf protidrogové centrály Jiří Komorous vadí Straně zelených ve své nové funkci prvního náměstka ministra vnitra - konkrétně to, že je to poprvé od listopadu 1989, co je náměstkem na vnitru aktivní policista. O Komorousovi se prý mluvilo na dnešní schůzce šéfa zelených Martina Bursíka a premiéra Jana Fischera. Ministr vnitra Martin Pecina jmenoval Komorouse svým náměstkem v pondělí. Ke kritice zelených se vyjadřovat nechce. Pecinův předchůdce Ivan Langer (ODS) ale sdílí stejný názor jako zelení - podle něj jde o návrat k ministerstvu policie

„Hovořili jsme i o určitém personálním problému ve vládě… a pan premiér se pokusí ještě něco vyřešit do neděle,“ řekl po jednání Bursík. V neděli bude vláda žádat Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry. Strana zelených podle něj svou důvěru vládě dá.

Podle místopředsedkyně strany Kateřiny Jacques má Komorous jako první náměstek mít v kompetenci výhradně otázku policie, přičemž on sám je ve služebním poměru policisty. „To je od listopadu 1989 poprvé a je to špatně,“ uvedla poslankyně. Připomněla, že její strana už několik let žádá vznik nezávislého kontrolního orgánu, který by vyřizoval stížnosti a případné protiprávní jednání policistů.

Výtky zelených: policista náměstkem, studium školy StB, členství v řádu 

Zeleným také vadí, že Komorous před listopadem 1989 studoval školu Státní bezpečnosti a byl příslušníkem první správy StB. Jako policistovi mu ale nyní ve funkci náměstka stačí mírnější lustrační osvědčení. Jako civilista by potřebné lustrační osvědčení pro tak vysokou funkci získat nemohl. „Připomíná to působení Miroslava Šloufa coby šéfa poradců ve vládě Miloše Zemana. Tomu byla také, kvůli jeho předlistopadovému angažmá, ušita funkce na míru,“ uvedla Jacques.

Poukázala také na Komorousovo působení v takzvaném Řádu Ordo Lumen Templi založeným zpěvákem Danielem Landou. „Je-li jedním z klíčových úkolů vlády, resortu vnitra a policie boj s pravicovým extremismem, je tato vazba přinejmenším problematická,“ doplňuje Jacques.

Kateřina Jacques
Zdroj: ČT24