Pecina končí v čele antimonopolního úřadu

Brno - Martin Pecina končí ve funkci šéfa antimonopolního úřadu, dnes odeslal rezignační dopis prezidentu Klausovi. Pecina je totiž zároveň ministrem vnitra ve Fischerově vládě, proto musel Úřad pro ochranu hospodářské soutěže opustit kvůli možnému střetu zájmů. Ve funkci působil tři a půl roku, svůj odchod z čela úřadu avizoval už dříve. Původně to mělo být ke konci května, na žádost premiéra ale odchází až k 7. červnu.

Pecina ve funkci ministra vnitra pravděpodobně skončí po podzimních volbách do sněmovny a do čela ÚOHS už se nevrátí. O tom, kdo Pecinu v čele úřadu vystřídá, se nyní spíše jen spekuluje. Největším favoritem na post předsedy je podle serveru Euro.cz. poslanec za ČSSD Petr Rafaj, ve hře jsou i jména bývalé místopředsedkyně antimonopolního úřadu Jindřišky Koblihové a současného prvního místopředsedy ÚOHS Roberta Nerudy, pověřeného nyní vedením úřadu. ODS údajně na tento post hodlá prosadit bývalého ministra průmyslu a obchodu Martina Římana.

Antimonopolní úřad se zabývá třemi hlavními oblastmi - hospodářskou soutěží, veřejnými zakázkami a veřejnou podporou. Povoluje či zamítá například fúze firem na českém trhu a kontroluje, zda dominantní hráči na trhu nezneužívají svého postavení. Úřad vznikl v roce 1991, v letech 1992 až 1996 byl úřad nahrazen ministerstvem pro hospodářskou soutěž.