Z Harrachova do Sklářské Poreby nikoli vlakem, nýbrž autobusem

Harrachov (Semilsko) – Český Harrachov a polskou Sklářskou Porebu spojí od soboty nová autobusová linka. Dopravce ČSAD Jablonec nad Nisou tak začne jezdit mezi městy, která se již léta snaží znovu spojit také pomocí železnice. V případě autobusů se má jednat o sezonní linku, jablonecký dopravce ji podle jeho ředitele Luboše Wejnara zavedl na přání obcí a lidí. Na lince budou jezdit dva páry spojů – ráno a odpoledne. ČSAD Jablonec nad Nisou věří, že bude linka natolik využívána, že se zaplatí z jízdného, a tak nebude usilovat o dotace na dopravní obslužnost.

Autobusy pojedou od června do září o víkendech, v červenci a srpnu i v pracovní dny. Jízdenka z Harrachova do Sklářské Poruby bude stát 40 korun, z Harrachova do Jakuszyc, kde budou spoje rovněž zastavovat, za 30 korun. „Cestující mohou využít i výhodné jednodenní jízdenky LIBNET+, které platí na území celého Euroregionu Nisa,“ dodal Wejnar.

ČSAD sestavila jízdní řád tak, aby nová linka navazovala na spoje z Jablonce, Smržovky, Tanvaldu, Desné a Kořenova. Dopolední autobus tak pojede z harrachovského autobusového nádraží v 10:30, odpolední v 16:30. Ze Sklářské Poruby vyjedou spoje do Harrachova v 11:25 a v 16:55. „Přípoje pojedou z Harrachova pět minut po příjezdu autobusů. Na spoj budou vždycky čekat,“ upřesnil ředitel.

Železniční spojení jako případná konkurence této autobusové lince by se mělo obnovit od března 2010. Na trati jsou nyní dělníci, kteří ji rekonstruují. Práce na více než 13 kilometrů dlouhém polském úseku by měly skončit letos v listopadu. Současně se bude opravovat zhruba kilometr trati z Harrachova po státní hranici s Polskem.

Vzhledem ke vzdálenosti harrachovského nádraží od města se ale autobusový dopravce pravděpodobně nemusí příliš bát odlivu cestujících – samozřejmě pokud se rozhodne provozovat linku i v dalších letech. Stane-li se tak, napoví zájem cestujících o nové autobusy.