Vesecká chce prověřit neúspěšné rozsudky kriminálních kauz

Praha - Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká chce prověřit několik případů závažné násilné kriminality. Jde hlavně o ty, u nichž soudy v poslední době vynesly osvobozující rozsudky. Vesecká České televizi řekla, že je třeba zjistit, co stojí za neúspěchy u soudů. Jestli to není špatná práce policie, chyby státních zástupců nebo nátlak na svědky.

Stává se, že soud například jinak hodnotí výpovědi svědků nežli obžaloba - ta ale i po procesu na tomto hodnocení trvá. Podobné povzdechy státních zástupců zaznívají před soudními síněmi stále častěji. Krajský soud v Plzni před třemi týdny zprostil členy takzvaného Zádamského gangu obžaloby z vydírání a zločinného spolčení. Minulý týden odešli od soudu bez trestu dva bratři, obžalovaní z vydírání kladenských podnikatelů. V obou případech se žalobci odvolali.

Kladenským případem se bude muset už potřetí zabývat Krajský soud v Praze. Pokud by kauzu znovu vrátil Okresnímu soudu v Kladně, je státní zástupkyně rozhodnuta požádat o výměnu tamního senátu. „Soud opakovaně podle mého názoru, jak ostatně uvádím ve svých opravných prostředcích, hodnotí důkazy pouze vytrženě z celkové souvislosti a k řadě důkazů vůbec nepřihlíží,“ vysvětlila okresní státní zástupkyně v Kladně Nina Brožová.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Vesecká si chce posvítit na zločinné kauzy

Renáta Vesecká:

Podle Vesecké by šetření mělo odpovědět na otázku, zda je chyba na straně státních zástupců, nebo vyšetřovatelů. Policie se ke konkrétním kauzám během jejich soudního projednávání vyjadřovat nechce.