Den D pro Fischerovu vládu – nastává hlasování o důvěře

Praha - Po dvou a půl měsících od pádu koaliční vlády Mirka Topolánka a na závěr českého předsednictví se Česká republika může dneškem opět honosit vládou s oficiálním mandátem. Statistik Jan Fischer, dosazený do čela kabinetu společnými silami koaliční ODS, zelených i opoziční ČSSD, bude spolu se svým týmem vzhlížet k odpolední mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, jejíž členové budou hlasovat o důvěře vládě. Stoprocentní příslib podpory prozatím nevyjádřila žádná z parlamentních stran, od trojice jmenovatelů Fischera se nicméně očekává vyjádření důvěry pod určitými podmínkami. Lidovci se podle vlastního vyjádření rozhodnou až na místě. Komunisté již dříve uvedli, že k důvěře kabinetu svými hlasy nepřispějí.

Premiér rozeslal stručný text programového prohlášení poslancům minulý pátek v podvečer. Podle Fischera nejsou priority jeho vlády žádným překvapením. Je mezi nimi dokončení českého předsednictví EU či deficit rozpočtu ne větší než 170 miliard korun. Aby vláda získala důvěru, potřebuje dnes získat hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců. To je rozdíl proti hlasování o nedůvěře, kdy je nutné získat nadpoloviční většinu všech poslanců, tedy alespoň 101 zákonodárců.

Sociální demokraté budou své hlasy nabízet proti požadavku nesnižovat sociální dávky a důchody. Podle Paroubka je většina bodů v programovém prohlášení vlády přijatelná, s některými věcmi ale poslanci ČSSD nesouhlasí. Sám předseda Paroubek by uvítal například závazek upravit státní rozpočet na letošní rok nebo reformovat policii. Vedení ČSSD již před zveřejněním programu nové vlády oficiálně vystoupilo se seznamem 27 bodů, jejichž splněním podmiňují podporu přechodného kabinetu premiéra Jana Fischera. Kromě jiného jde také o pozastavení prodeje Letiště Praha nebo prodeje majetku resortu vnitra.  

Sněmovna bude hlasovat o důvěře vládě (zdroj: ČT24)

Občanští demokraté zase dali najevo, že se jim na ministerstvu vnitra úplně nezamlouvá personální obsazení. Vadily jim mimo jiné výroky ministra Martina Peciny (nominovaný ČSSD), který označil vajíčkové útoky na mítincích ČSSD za nacistické. Podle Topolánka nebude snadné některé poslance ODS přesvědčit pro vyslovení důvěry vládě, bere ale na vědomí, že jde o vládu překlenovací.

Zelení mají výhrady k personálnímu obsazení stejného resortu, vadí jim pro změnu první náměstek ministra Jiří Komorous. Pro zelené je trnem v oku Komorousova minulost, kdy působil jako příslušník první správy StB nebo se angažoval v kontroverzním Řádu Ordo Lumen Templi, založeném zpěvákem Danielem Landou. „Hovořili jsme i o určitém personálním problému ve vládě a pan premiér se pokusí ještě něco vyřešit do neděle,“ řekl po dnešním jednání s Fischerem Bursík.

KDU-ČSL sice oznámila, že bude hlasovat až podle Fischerova projevu, už teď je ale jasné, že přinejmenším bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který stranu opouští, vládě podporu dá. Podobně se zřejmě zachová i dosavadní šéf lidoveckého klubu Pavel Severa, který také zvažuje svou další budoucnost ve straně. Lidovci pod novým vedením Cyrila Svobody oznámili, že Fischerův kabinet podpoří, pokud jim premiér osvětlí některá bílá místa v programovém prohlášení. Patří mezi ně opatření proti nezaměstnanosti, postoj vlády k privatizacím a zajištění rozpočtů obcí v době hospodářské krize.

Komunisté kritizují rozhodnutí vlády neotvírat politicky sporná témata. Podle nich to znamená, že kabinet neustoupí od projektů, které zahájila vláda Mirka Topolánka, a bude podporovat bohatší vrstvy, škrtat v sociálních výdajích a prodávat státní majetek. Jakkoli nebudou zřejmě důležité, zajímavé zůstávají reakce nezařazených poslanců, kteří svým minulým postojem podpořili ČSSD a KSČM při hlasování o nedůvěře koaliční vládě Mirka Topolánka (ODS). Například bývalý člen ODS Jan Schwippel vzkázal, že Fischerův kabinet nepodpoří. „Vláda, která oceňuje schválení Lisabonské smlouvy, nemá mou důvěru,“ sdělil Jan Schwippel.