Na poslance dnes čeká nový občanský zákoník

Praha - Poslanci by se dnes měli na své řádné schůzi, která začne odpoledne, zabývat projednáváním nového občanského zákoníku, antidiskriminačního a shromažďovacího zákona a dalšími více než 230 body. Bude se nejspíše jednat o poslední větší zasedání před říjnovými předčasnými volbami. Dle schváleného harmonogramu se má uskutečnit schůze i koncem září, na ni je ale vyhrazen jen týden. Předseda sněmovny Miloslav Vlček proto nevylučuje, že se uskuteční i mimořádné schůze.

Témata mimořádných schůzí by pravděpodobně mohla zahrnovat například zahraniční vojenské mise, které v pondělí schválila vláda Jana Fischera. Lze také očekávat, že se sněmovna na některé z mimořádných schůzí vrátí k rušení či omezení zdravotnických poplatků poté, co je projedná a zřejmě vrátí Senát.

Nový občanský zákoník má nahradit nevyhovující normu z roku 1964

Občanský zákoník v novém kabátě upravuje tři základní okruhy - rodinu, vlastnictví a smlouvy. Nahrazuje nevyhovující normu z roku 1964, která byla od pádu komunismu více než čtyřicetkrát novelizována. Současně s ním předkládá vláda i dva další návrhy nových zákonů: o mezinárodním právu soukromém a o obchodních korporacích, které dohromady tvoří rekodifikaci soukromého práva.

Na programu se nachází i další novela týkající se změny shromažďovacího zákona. Ta prodlužuje lhůtu, kdy mohou obecní úřady rozhodovat o zákazu nějaké akce. Úprava by měla pomoci obcím zasáhnout proti extremistickým akcím, které jejich organizátoři ohlašují na poslední chvíli. O novele by se mělo rozhodovat již v prvním čtení.

Po roce pak budou poslanci opět rozhodovat o antidiskriminačním zákonu. Prezident Václav Klaus ho vetoval loni v květnu, sněmovna dosud o jeho vetu nerozhodla a rozhodnutí odsouvala. Podobně je tomu i s řadou dalších předloh na programu schůze. Vláda by například měla sněmovnu informovat o stavu předsednictví Evropské unii, které začalo letos 1. ledna a za zhruba tři týdny, 30. června, skončí.

Poslanci se budou zabývat i s historickým vyvlastněním nemovitostí na Podkarpatské Rusi

Na programu mají poslanci i zákon o odškodnění lidem, kteří přišli o nemovitý majetek na Podkarpatské Rusi v souvislosti s postoupením tohoto území někdejšímu Sovětskému svazu. Sněmovna zákon již jednou přijala, senátoři ho ale vrátili zpět s návrhy na změny.

Posuzovat budou poslanci také dvě novely volebního zákona. Z toho jedna se týká odměňování členů volebních komisí a druhá mění volební systém. Podle bývalého premiéra Mirka Topolánka (ODS) by měla změna pomoct vítězné straně k ustavení silnější vlády, neměla by ale poškodit ani malé strany.

Na své projednání čeká ve sněmovně asi 160 zákonů 

Zhruba 160 zákonů čeká ve sněmovně na své projednání. Pokud je sněmovna nestihne schválit do předčasných říjnových voleb, pak tyto návrhy ukončí svou legislativní pouť. Ve sněmovně také čeká deset písemných interpelací na odpovědi od členů bývalé vlády Mirka Topolánka. Na schválení čeká i 40 mezinárodních smluv, dohod a úmluv.

V neděli před hlasováním o důvěře vládě prohlásil premiér Jan Fischer, že jeho kabinet nebude „příliš legislativně aktivní“. Kromě státního rozpočtu chce ve sněmovně usilovat jen o schválení těch zákonů, které mají spíše technický ráz nebo je na nich politická shoda.

  • Zahraniční mise české armády autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/874/87335.jpg
  • Nový občanský zákoník autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/621/62015.jpg
  • Volby autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/913/91231.jpg