Za smrt dívky, která zemřela při seskoku padákem, instruktoři vinu nenesou

Tachov - Za smrt 16leté dívky, která se zabila při seskoku padákem na Tachovsku, nenesou vinu dva instruktoři, rozhodl tak tachovský okresní soud. Lukáši Drašarovi, který prováděl výcvik dívky, a Miroslavu Burešovi, který seskok řídil, hrozilo za ublížení na zdraví až pět let. Státní zástupkyně žádala podmínečný trest a zákaz činnosti, rodiče dívky milionové odškodnění. Soudce ale neshledal závažné porušení povinností a zprostil je obžaloby. Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupkyně se odvolala.

Tragédie se stala 20. října 2007. Dívce, která absolvovala svůj první seskok, se po výsadku z letadla neotevřel padák. Její tělo začalo ve vzduchu přepadat na stranu a točit se. Lano padáku měla podvlečené pod rukou. Kvůli stresu už nebyla schopna otevřít záložní padák a po dopadu z výšky 700 metrů zemřela.

Podle žalobkyně muži porušili celou řadu povinností. Drašar prý dívku řádně neproškolil, Bureš ji i za této okolnosti pustil k seskoku. Výcvik označila za nedostatečný. Dívka ho spolu se spolužáky absolvovala po celodenní cestě vlakem, instruktor ho vedl, aniž na něm byli všichni cvičenci. Místo devíti předepsaných hodin trval údajně jen čtyři. Studenti si nenacvičili pohyb po letounu. Chybělo prý i závěrečné přezkoušení.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Obžalovaní se hájili tím, že tragédie byla souhrou řetězce nešťastných událostí. Podle Bureše, člena klatovského aeroklubu, vletěl výsadkový letoun do turbulence, což mělo vliv na seskok dívky. Ta se po výskoku zachovala nestandardně, protože roztáhla ruce a nohy. Záložní padák, jenž jí mohl zachránit život, neotevřela. Znalec vojenského ústavu dnes soudu řekl, že nováčci a nezkušení parašutisté dokážou pouze výjimečně v případě problémů s hlavním padákem zareagovat a otevřít záložní.


Soudce přihlédl ke svědectví ostatních účastníků kurzu 

Podle soudce Josefa Junka vycházel soud z přímých důkazů, tedy z výpovědí obžalovaných a svědků, hlavně dalších účastníků kurzu. Ti soudu řekli, že jim bylo vše vysvětleno, instruktor Drašar se jim věnoval. „Všichni potvrdili, že jim informace pro potřebu seskoku stačily,“ uvedl Junek. Všichni si také zapamatovali, jak se mají při seskoku chovat, neboť ještě po roce od kurzu to dokázali detailně popsat.    

Podle Junka je otázkou, zda dívka na některé věci nezapomněla nebo
neudělala něco jinak. "Říci, že když se jí to nepovedlo, byli instruktoři
špatní, to bych se neodvážil," dodal Junek. Na nekoordinované pohyby dívky po seskoku mohl mít vliv i nepředpokládaný pohyb letadla. Formální nedostatky v činnosti instruktorů však soudce připustil. Skutečnost, že
padáky měly prošlou technickou, nemělo podle znalce vliv na jejich funkčnost a nemělo vliv ani na samotný seskok.

Parašutista
Zdroj: ČT24