Pecina poradil ČSSD: Langer měl na zdi Dzeržinského

Praha - Od eurovoleb neuběhl ani týden a začíná další kampaň. O rozruch se tentokrát postaral ministr vnitra Martin Pecina, který na ministerstvu nalezl na zdi obraz šéfa sovětské státní bezpečnosti Felixe Edmundoviče Dzeržinského. Ten byl jako vůdce obávané tajné služby Čeky během občanské války v letech 1917 až 1922 zodpovědný za zavraždění několika stovek tisíc nepřátel bolševického Ruska. Pecina pak informaci předal Davidu Rathovi, který nyní vyzývá Langera k odchodu z politiky. Informaci přinesly Hospodářské noviny.

Langer nechal kontroverzní obraz Dzeržinského vyndat ze staré skříně a pověsit na zeď. Sám na tom nic špatného nevidí a tvrdí, že to neznamená, že by Dzeržinského obdivoval. „Ten obraz visí v zadní technické místnosti vzadu za pracovnou, v podstatě ve skladu. Našel jsem ho ve skříni po svých předchůdcích. Nevidím na tom nic divného, divné jsou spíš útoky Davida Ratha,“ řekl Langer s tím, že obraz na ministerstvo nepřinesl, a je to tudíž buď Bublanův Dzeržinskij nebo Grossův Dzeržinskij.

Rath chce využít Langerova obrazu v předvolební kampani. „Považujeme za skandální, že si nechal Langer na zeď pověsit masového vraha. To je, jako by si tam nechal pověsit třeba Himmlera. Na zeď si přece dávám někoho, koho si vážím a hledám u něj inspiraci, a ne někoho takhle odporného. V normální zemi by Langer za tohle okamžitě musel odejít z politiky,“ řekl Rath. Právě jemu Pecina o obrazu Dzeržinského řekl. „Mluvil jsem o tom také s bývalým ministrem Bublanem a ten mě ujistil, že za něj tam obraz Dzeržinského nevisel,“ dodává Rath.

S krutovládci si pohrával i Rath

Potíže se svými postoji k minulosti měl dříve i Rath. V lednu vzbudily na politické scéně rozruch jeho výroky v rozhovoru pro Lidové noviny, v nichž se vyjádřil o tom, jak vůdce nacistického Německa Adolf Hitler řešil ekonomické problémy. Později vydal prohlášení, že Hitlerův režim nikdy neobdivoval.

Srovnání Langrovy aféry s Dzeržinským se svým výrokem Rath odmítl. „To není nějaké přeřeknutí, to není nějaký nepovedený bonmot, to není nějaký nepovedený příměr,“ prohlásil. „Toto pan ministr Langer udělal promyšleně, cílevědomě.“

Pecina - nestraník nebo hráč ČSSD?

Vztahy mezi ČSSD a Langerem jsou napjaté už delší dobu - socialisté exministru vnitra vyčítají, že je hlavním strůjcem Kubiceho zprávy. Langer zase tvrdil o Paroubkovi, že je lhář. Špatné vztahy má i ODS s Pecinou. ODS ho obviňuje z toho, že Pecina není nestranickým úřednickým ministrem, ale že ho řídí Jiří Paroubek, který jej do úřednické vlády také nominoval. Topolánek Pecinu také kritizoval kvůli hodnocení a zásahům při vajíčkových útocích, kdy Pecina hovořil o nacismu.