V Karlových Varech se střetli extremisté s policií

Karlovy Vary/Brno - Střetem pravicových radikálů s policií skončil ve středu večer v Karlových Varech protest proti zatýkání vůdců české extrémní pravice. Asi 80 příznivců extremismu chtělo z nádraží pochodovat do města, policie ale už dopředu ohlašovala, že je do centra nepustí a průvodu přehradila cestu. Nakonec se to však účastníkům pochodu po střetu s policií podařilo, když se rozutekli do města různými ulicemi. Zhruba po hodině se dostali asi na sto metrů od budovy policejního ředitelství, kde se opět spojili a skandovali hesla. Před 21:00 se demonstranti odebrali do jedné z karlovarských restaurací a pochod ukončili. Policie jim zkontrolovala dokumenty a hned při prvních incidentech jednoho účastníka zadržela.

Úplně jiný průběh měla podobná akce v Brně, kde se sešlo asi 70 lidí. Příznivci radikálů se sešli na náměstí Svobody a pak zamířili do ulice Příční, kde jsou policejní cely. V nich mělo být deset zadržených nacionalistů. Po krátkém projevu a skandování hesel Svoboda, Odpor a Pusťte bratry domů se protestující v klidu rozešli. Protest se obešel bez jakýchkoli výtržností. 

Policie po úterním zásahu proti lidem napojeným na extremistické skupiny obvinila v noci na dnešek deset osob. Podle policistů se tyto osoby dopustily propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Obvinění byli převezeni do Brna, hrozí jim tři až osm let vězení.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Razie pravděpodobně souvisela s koncerty, které radikálové pořádali. Kriminalisté při akci pozatýkali deset lidí napojených na extremistické skupiny a zadržené poté odvezli na výslech do pražské Bartolomějské ulice. Tam vpodvečer na protest proti zadržení demonstrovaly asi tři desítky pravicových radikálů.    

Na webu Autonomních nacionalistů se poté objevila pozvánka k večerním demonstracím v Brně a Karlových Varech nazvaným Osvoboď je svým hněvem: Radikalizuj se! Pořadatelé charakterizují akce jako spontánní demonstrace proti totalitnímu paragrafu 260 a proti neoprávněnému uvěznění kamarádů. Paragraf 260 trestního zákoníku postihuje právě trestný čin propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.