Silný vítr a bouřky lámaly stromy

Plzeň - Větrné a deštivé počasí odpoledne zaměstávalo hasiče v Plzeňském kraji. Kvůli nárazovému větru a prudkému dešti s krupobitím padaly stromy a odlamovaly se větve. V Železné Rudě na Klatovsku dokonce spadl před domem strom na auto a altán, nikomu se naštěstí nic nestalo. Auto není zřejmě příliš vážně poškozené, ale altán byl zničen. Hasiči na místě zlikvidovali jen část stromu, zbytek silného kmenu lípy porazí těžař.

Padlé stromy hasiči odstraňovali také na dalších místech v kraji. Podle Ivo Bohmana z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu zasáhly dnes srážky celou zemi. Přeháňky, místy prudké deště a občas i krupobití provázel silný vítr. Podle informací, které mají meteorologové nyní k dispozici, nejvíc foukalo na hřebenech Šumavy. Na německém Velkém Javoru dosáhl vítr v nárazu rychlosti 108 kilometrů v hodině. Přeháňky doprovázely v kraji četné bouřky, které byly velmi aktivní zejména na Šumavě, na rozhraní Domažlicka a Klatovska a v Plzni a na sever od ní.

Silný vítr zasáhl odpoledne také Karlovarský kraj. Na parkovišti vedle Integrované střední školy technické a ekonomické v Sokolově se strom skácel na zaparkovaná auta a dvě poškodil, nikdo nebyl zraněn. Celkem hasiči v kraji vyjížděli k pěti zásahům, nikde stromy neblokovaly dopravu. Hasiči je odstraňovali například v Karlových Varech, Chodově a Březové.

Na Šumpersku zranila padající větev řidiče 

Během bouřky se odpoledne u Hanušovic na Šumpersku ulomila silná větev a dopadla na projíždějící automobil. Třiadvacetiletý řidič dodávky utrpěl těžké zranění hlavy, se kterým ho záchranáři převezli do olomoucké fakultní nemocnice. Nehoda se stala kousek za městem ve směru na obec Ruda nad Moravou. „V té době se Hanušovicemi prohnala vichřice a padaly i kroupy. Větev spadla přímo na řidiče, vůz má nejvíce poškozenou střechu a čelní sklo,“ poznamenal mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň. Dodal, že mladík po nárazu ztratil vědomí a automobil poté asi 200 metrů pokračoval samovolně v jízdě, než se zastavil.

Počasí způsobilo komplikace i Českým drahám, větrná smršť a bouře, které se dnes po poledni přehnaly přes Prahu a střední Čechy, zastavily na několika místech vlakový provoz. K největším omezením došlo na trati Praha - České Budějovice.

Déšť
Zdroj: ČT24