Prasečí chřipka je v Česku pod kontrolou, tvrdí ministryně

Praha - Světová zdravotnická organizace sice zvýšila stupeň varování kvůli prasečí chřipce, situce v Česku je ale podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové pod kontrolou. Nechystá se ani uzavření hranic ani žádné zpřísnění již přijatých opatření. "Česko postupuje podle schváleného pandemického plánu. Bylo zavedeno pravidelné týdenní sledování akutních respiračních infekcí v pěti věkových kategoriích na území celého státu. Byla zavedena moderní a rychlá diagnostika nového chřipkového viru. Byly a jsou prověřovány pandemické plány jednotlivých krajů i resortů," řekla Jurásková.

Opatření se podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta nyní soustřeďují na to, aby se infekce nešířila. Teprve v další fázi by přišla na řadu i péče o vyšší počty nemocných. Nemocnice již byly vyzvány, aby prověřily své lůžkové kapacity. „Česko nepřipravuje žádná omezující opatření, například uzavření hranic či zákaz nebo omezení cestování,“ potvrdil Vít. Česko má teď antivirotika pro 20 procent obyvatel a jedná s výrobci o nákupu pandemických vakcín, jakmile je začnou vyrábět.    

„Lidé by měli vnímat, že je to nové onemocnění. Zatím všechny informace jsou, že onemocnění je velmi lehké, maximálně středně závažné a že odeznívá i bez nasazení specifické léčby. Závažný průběh mělo u některých mladých lidí v Mexiku a USA,“ shrnul Vít. Dodal, že lidé by měli zvážit, zda navštěvovat země s vyšším výskytem nové chřipky, zejména pokud trpí chronickou nemocí srdečně-cévního nebo dýchacího systému.

Prasečí chřipka se objevila v dubnu v Mexiku. Od té doby jí onemocnělo skoro 30 tisíc lidí v 74 zemích světa. WHO se ale dlouho vyhlášení pandemie bránila. Přinutilo ji k tomu až mohutné rozšíření choroby v Austrálii, kde počet nakažených během týdne vzrostl na víc než 1 200 případů.