Policie hlídá rodinu premiéra Fischera a ministra Peciny

Praha - Policie od čtvrtka nepřetržitě hlídá dvacetiletého syna premiéra Jana Fischera a rodinu ministra vnitra Martina Peciny, který má dvě nezletilé děti. Policisté mají poznatky, podle nichž hrozí dětem obou členů kabinetu nebezpečí. Policisté dnes také nepřímo potvrdili, že jedním z důvodů je zadržením pravicových extremistů. Jde sice o preventivní opatření, ale policie předpokládá, že pravicová extremistická scéna se bude nadále radikalizovat.

Oba členy kabinetu informace znepokojují 

Bližší údaje příslušné orgány tají. „Když se dozvíte takovou informaci, že může být případně ohrožen rodinný příslušník, navíc dvacetiletý kluk, tak mě to samozřejmě v klidu nenechává,“ řekl předseda vlády.

Oba členové kabinetu jsou znepokojeni (zdroj: ČT24)

Také Pecina podle listu Právo uvedl, že je to pro něj osobně velmi nepříjemná záležitost, protože jde o děti školního věku. Rodinu chce prý co nejrychleji přestěhovat k sobě z Brna do Prahy. „Jde o informace Služby kriminální policie a vyšetřování, na jejichž základě mi policejní prezident oznámil, že premiérovu a moji rodinu je třeba chránit,“ řekl ministr.

Pět extremistů už je ve vazbě 

Pět zatčených včera poslal brněnský soud do vazby, podle obvinění podporovali nacismus a fašismus. Dalších pět je stíháno na svobodě. Hrozí jim trest v délce 3 až 8 roků. Proti úternímu zátahu demonstrovaly desítky příznivců extremistů, například v Ostravě zastavili včera večer nepovolený pochod až policejní těžkooděnci. K vážnějším incidentům ale nedošlo.