Barták: Nečekám, že by USA zastavily projekt protiraketové obrany

Brusel/Praha - České ministerstvo obrany neočekává, že by se americký projekt protiraketové obrany ve střední Evropě mohl zastavit. Oznámil to český ministr obrany Martin Barták, který se ve čtvrtek v noci sešel na okraj jednání NATO s šéfem amerického Pentagonu Robertem Gatesem. Důležitým bodem bude výsledek analýzy technických a finančních aspektů, kterou v současnosti Američané provádějí. Hotová bude před koncem roku.

Spojené státy po nástupu nové administrativy zahájily rozsáhlou analýzu plánů, jejichž součástí je i vybudování radaru v ČR a umístění desítky protiraket v Polsku. „Očekávají někdy ke konci roku výsledky,“ řekl Barták s tím, že tyto závěry ukážou, jak se dál bude v jednáních pokračovat. Gatese český ministr také informoval, že současný přechodný kabinet Jana Fischera nechystá žádné kroky, které by se týkaly protiraketové obrany.

Barták bude mít k dispozici o 7 miliard méně

Kvůli ekonomické krizi dostanou vojáci v příštím roce přibližně o sedm miliard korun méně než letos. Radaru nebo českých armádních misí by se však úspory dotknout neměly. Podle schváleného výdajového rámce rozpočtu dostane armáda na na příští rok „jen“ 49 miliard, přičemž rozpočet se nebude výrazně zvyšovat ani v nejbližších dvou letech.

Ministerstvo v tuto chvíli uvažuje, kde přesně ušetří. Hovoří se i o propouštění až 4 500 lidí, především z více než 10 000 občanských zaměstnanců resortu. Šetřit se také bude například na opravách už nyní zastaralé techniky či na údržbě některých nemovitostí. Škrty by se naopak neměly dotknout zásadních modernizačních procesů. Bude třeba přijmout řadu úsporných opatření, která se dotknou všech jeho organizačních součástí.