Kohout chce v čele Evropy prosazovat sankce proti barmské juntě

Praha - Ministr zahraničí Jan Kohout dnes převzal od společností Člověk v tísni a Barmské centrum Praha petici za propuštění politických vězňů v Barmě. Při jejím převzetí slíbil, že bude na pondělním zasedání ministrů zahraničí EU jako zástupce evropského předsednictví prosazovat, aby unie uvalila na představitele barmské vojenské junty kvůli politickým vězňům další sankce.

„Měly by to být cílené sankce, které by měly postihovat především ty, kteří nesou za celou situaci zodpovědnost,“ prohlásil Kohout. Restriktivní opatření proti barmskému režimu podle něj mají podporu ve všech 27 zemích Evropské unie, ministři zahraničí se ale musí dohodnout na jejich přesném znění. „Za předsednictví můžu říci, že se budeme snažit o to, aby ty sankce byly jasné, silné, tvrdé a cílené,“ dodal.

Pod petici se podepsalo přes 5 000 Čechů. Dokument je součástí celosvětové výzvy generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, aby se osobně zasadil o propuštění politických vězňů v Barmě, s níž vyjádřilo souhlas téměř 700 000 osob.

Barma vězní kromě Su Ťij dalších 2 000 věžňů

Podle Marie Peřinové z Člověka v tísni je nyní v Barmě zadržováno přes 2 000 politických vězňů. Jejich počet se výrazně zvýšil po potlačení vlny demonstrací proti režimu na podzim 2007. „Mnozí z nich byli odsouzeni k extrémně vysokým trestům a hodně z nich bylo také odsunuto do věznic, které jsou velmi daleko od Rangúnu, kde žijí jejich rodiny,“ řekla Peřinová.

Mezi perzekvovanými barmskými disidenty je i nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. S tou nyní vede režim soudní proces, v němž jí za porušení pravidel domácího vězení hrozí až pětiletý žalář. Soud se Su Ťij vyvolal ostré protesty mezinárodního společenství, podle kterého chce barmská junta pod bizarní záminkou zajistit, aby aktivistka byla za mřížemi v době konání voleb plánovaných na příští rok.

Do Aun Schan Su Ťij
Zdroj: ČT24