Kudlík podle soudu pro Čunka křivě nesvědčil

Olomouc - Krajský soud v Olomouci dnes vyhověl odvolání vsetínského místostarosty Jaromíra Kudlíka a zprostil ho obžaloby z křivého svědectví v korupční kauze bývalého šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Okresní soud Kudlíka loni v prosinci uznal vinným a vyměřil mu roční vězení s podmíněným odkladem na 1,5 roku. Podle obžaloby muž úmyslně nepravdivě poskytl policistům informace o okolnostech dne 11. února 2002, kdy Čunek údajně převzal půlmilionový úplatek. Kudlíkův obhájce potvrdil, že jeho mandant v takový výsledek celou dobu věřil. Proti rozsudku je možné podat odvolání k Vrchnímu soudu.

Soud zhodnotil celou kauzu kolem půlmilionového úplatku pro Jiřího Čunka jako natolik složitou, že v ní případ vsetínského místostarosty v podstatě nehraje žádnou roli. Navíc soudce zpochybnil postup vyšetřovatele, který při vyšetřování požadoval po Kudlíkovi, aby rekapituloval události 5 let staré bez možnosti nahlédnout do svých osobních záznamů na časy schůzek a jména lidí, o nichž hovořil.

Podle obžaloby měl Kudlík jako svědek vypovědět, že se 11. února 2002 účastnil za přítomnosti Čunka porady vedoucích odborů a poté porady vedení opět v Čunkově přítomnosti. Vyloučil tak, že by se expředseda lidovců mohl setkat s Martinou Hurtovou a převzít úplatek. Podle žalobce měl být ale místostarosta v té době na konferenci v Havířově.

Telefonát Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Pan Kudlík poskytoval Jiřímu Čunkovi alibi do 10:30 a podle svědkyně Urbanové mělo k předání úplatku dojít až po tomto časovém úseku, tudíž to poskytnuté alibi se vůbec nevztahuje na okamžik, kdy mělo k předání úplatku dojít. A tedy nemá podstatný vliv na celé vyšetřování,“ vysvětluje mluvčí krajského úřadu Barbora Plchotová.

Kudlík se v roli svědka ocitl před vyšetřovatelem kvůli Čunkově kauze předloni v květnu. Policisté se snažili zjistit, kde se tehdejší vsetínský starosta Čunek nacházel a zda mohl v té době převzít od majitele vsetínské firmy půl milionu korun, jak vypověděla Urbanová. Kvůli křivému svědectví byl dříve stíhán také tehdejší vsetínský tajemník a pozdější náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj Milan Půček, jeho trestní stíhání ale žalobce předloni zastavil.

Jaromír Kudlík
Zdroj: ČT24