V Brně zřejmě krize dostavbu odstavného nádraží neovlivní

Brno - Odstavné vlakové nádraží včetně nové celoroční myčky kolejových vozidel za 2,73 miliardy korun by mělo být nedaleko centra Brna dokončeno v květnu 2010. Tento termín zřejmě již neovlivní ani současná hospodářská krize, ani problémy s pozemky, uvedl náměstek ředitele Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Karel Janků. Stavba ale i tak bude dokončena o rok později, než byl původní plán. Pro letošní rok může SŽDC prostavět 900 milionů korun, loni to bylo 1,8 miliardy korun.

„Nemám informace, že by ministerstvo chtělo stavbu zastavit,“ uvedl Janků. Zatím je stavba naplánována do května a musí se podle něj již takto dostavět. Nemůže však předjímat případné nové rozhodnutí ministerstva dopravy.

Peníze na stavbu jdou ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Ministerstvo dopravy přitom ke konci příštího týdne představí plán úspor v dopravní výstavbě. Snižování investic souvisí s nedostatkem peněz na dopravní výstavbu, způsobeným hlavně současnou hospodářskou krizí.

Podle odhadů by nedostatek finančních prostředků mohl vést k zakonzervování až 300 úseků rychlostních silnic a dálnic. Od roku 2010 by se také měly například snížit provozní výdaje právě ve Státním fondu dopravní infrastruktury (SFDI) o sto milionů korun.

Podle informací České televize nucená přestávka čeká práce na přivaděčích k dálnici D47, na velkém okruhu Brna či silnici I/30 protínající centrum Ústí nad Labem. Zastavit by se měla také rychlostní silnice R49 mezi Hulínem a Fryštákem či úsek Křelov-Slavonín na silnici R35. 

Stavba odstavného nádraží začala v říjnu 2007. Potíže a zpoždění způsobily mimo jiné problémy kolem dokončení nově budovaného podjezdu v Sokolově ulici. Stavba odstavného nádraží souvisí s obřím projektem na vybudování nového osobního vlakového nádraží v Brně. Odsun nádraží o zhruba 800 metrů na jih od stávající polohy má ale v Brně řadu odpůrců, kteří požadují zachování železniční dopravy v centru města. Projekt s rozpočtem zhruba 20 miliard korun navíc v prosinci minulého roku kvůli procesním chybám přišel o územní rozhodnutí a jeho příprava se minimálně o rok opozdí.